Wykonanie
Barszcz czerwony jest doskonały nie tylko na różnego rodzaju przyjęcia czy święta, ale również na codzienny obiad. Doskonale smakuje z uszkami, muffinami faszerowanymi
mięsem, krokietami czy chociażby z placuszkami z
pieczarkami. Zakwas na barszcz można zrobić wcześniej i gotowy przechowywać w lodówce tydzień lub dwa aż będzie nam potrzebny.Składniki:kawałek dowolnego
mięsa lub kość na
wywar. Ja wykorzystuję porcję
królika z kością1 mała
cebula1
marchewka1
pietruszkapół
selera2 – 3 niewielkie
buraki4
owoce ziela angielskiego1
liść laurowy1 łyżeczka
kozieradki1 łyżeczka
imbiru1 łyżka
majerankusólpół łyżki
pieprzu w ziarnach0,5l zakwasu na barszczPrzygotowanie:Jeśli mamy
mięso bez kości należy wrzucić je na wrzącą
wodę (około 3 l), jeśli natomiast mamy kość lub
mięso z kością to zalewamy je 3 l
wody i doprowadzamy do wrzenia.Gdy
woda zacznie wrzeć dodać
przyprawy, warzywa pokrojone na mniejsze kawałki oraz
cebulę, którą wcześniej przekrawamy na pół i lekko przypalamy na blaszce lub nad gazem.Całość gotować co najmniej 2 godziny.Odcedzić
wywar przelewając go przez sito o drobnych oczkach od
mięsa, warzyw i przypraw.Do gorącego
wywaru dolać zakwas na barszcz i podgrzewać przez około 30 minut uważając by nie doprowadzić zupy do wrzenia ponieważ straci kolor.Doprawić ewentualnie
solą i
pieprzem. UWAGA jeśli stosujemy
pieprz mielony trzeba go dodawać ostrożnie ponieważ sprawia on, że ostrość pojawia się dopiero po pewnym czasie, więc jeśli doprawimy barszcz tak jak nam odpowiada może się okazać że za 30 minut będzie zbyt pikantny.