Wykonanie
Kolejny sposób na barszcz czerwony. Zabielony jest delikatniejszy i kremowy. Dobrze smakuje z ugotowanymi
ziemniakami polanymi
smalcem ze skwarkami. Często gotuję barszcz czerwony, który podaje w pierwszy dzień czysty z uszkami lub innym dodatkiem, a z kolei w drugi dzień w postaci barszczu zabielanego z
ziemniakami.Składniki:kawałek dowolnego
mięsa lub kość na
wywar. Ja wykorzystuję porcję
królika z kością1 mała
cebula1
marchewka1
pietruszkapół
selera2 – 3 niewielkie
buraki4
owoce ziela angielskiego1
liść laurowy1 łyżeczka
kozieradki1 łyżeczka
imbiru1 łyżka
majerankusólpół łyżki
pieprzu w ziarnach½ szklanki
śmietany0,5l zakwasu na barszczPrzygotowanie:Jeśli mamy
mięso bez kości należy wrzucić je do wrzącej
wody (około 3 l), jeśli natomiast mamy kość lub
mięso z kością to zalewamy je 3 l
wody i doprowadzamy do wrzenia.Gdy
woda zacznie wrzeć dodać
przyprawy, warzywa pokrojone na mniejsze kawałki oraz
cebulę, którą wcześniej przekrawamy na pół i lekko przypalamy na blaszce lub nad gazem.Całość gotować co najmniej 2 godziny.Odcedzić
wywar przelewając go przez sito o drobnych oczkach od
mięsa, warzyw i przypraw.Do gorącego
wywaru dolać zakwas na barszcz i podgrzewać przez około 10 minut uważając by nie doprowadzić zupy do wrzenia ponieważ straci kolor. Można również dodać jeszcze odrobinę
majeranku.Doprawić
solą i
pieprzem. UWAGA jeśli stosujemy
pieprz mielony trzeba go dodawać ostrożnie ponieważ sprawia on, że ostrość pojawia się dopiero po pewnym czasie, więc jeśli doprawimy barszcz tak jak nam odpowiada może się okazać że za 30 minut będzie zbyt pikantny.Dodać
śmietanę - barszcz ustawić na palniku o najmniejszym ogniu,
śmietanę dokładnie wymieszać i przełożyć do większego naczynia. Następnie do
śmietany dodać około 1 lun 2 chochelki barszczu i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną
śmietanę powoli przelać do barszczu jednocześnie cały czas mieszając barszcz.Podgrzewać jeszcze przez około 15 - 20 minut, nie doprowadzając do wrzenia.Podawać np. z ugotowanymi
ziemniakami polanymi
smalcem ze skwarkami.