Wykonanie
Składniki:– 900g krojonych flaków wołowych– 2
marchewki–
pietruszka ( korzeń )– kawałek
selera– 1
cebula–
przyprawa do flaków–
majeranek–
ziele angielskie,
liść laurowy– szczypta
papryki mielonej ostrej,
sól,
pieprz– 2 łyżki
masła– 2 łyżki
mąkiPrzygotowanie:* Flaczki zalewamy
wodą i zagotowujemy. Odcedzamy.Czynność tą powtarzamy dwa
razy.* Po dwukrotnym obgotowaniu flaków, zalewamy je świeżą
wodą, dodajemy ziele i
liście laurowe, oraz wszystkie warzywa starte na tarce o grubych oczkach. Gotujemy około godziny.* Na patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę i smażymy na złocisty kolor. Dodajemy do niej
mąkę i mieszamy, w ten sposób robiąc zasmażkę. Odstawiamy na chwilę.* Do zupy wsypujemy
przyprawę do flaków, dalej gotując.* Kiedy flaczki są już miękkie, dodajemy do nich zasmażkę.Zmniejszamy ogień gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
papryką czerwoną ( ewentualnie
maggi, lub jarzynką ). Dodajemy
majeranek i w zasadzie nasza zupa jest już gotowa.Ja flaczki podaję ze świeżą
bułką :) Smacznego!
Kategorie: