ßßß Cookit - przepis na Sos grecki (ryba po grecku) - przepis mojej mamy

Sos grecki (ryba po grecku) - przepis mojej mamy

nazwa

Wykonanie

Jako dziecko nie przepadałam za wigilijnymi potrawami. Z niecierpliwością oczekiwałam kiedy na stole pojawi się ciasto lub ochoczo podjadałam słodkości z prezentów pod choinką. Teraz jest oczywiście inaczej....lubię ryby, krokiety, a pierogi muszą stać blisko mnie na wigilijnym stole, bo zjadam jeden za drugim. :) Jednak jest taka potrawa na świątecznym stole, którą wielbię od dziecka. Sos grecki jest czymś, co uwielbiam i na co czekam cały rok. Dlatego dzisiaj mam dla Was recepturę od mojej mamy, bo to połączenie smakowe odpowiada mi najbardziej.
Składniki:
(przepis rodzinny)
1kg cebuli
1kg marchewki
2 duże pietruszki
spory kawałek selera
1 liść laurowy
kilka kuleczek pieprzu
kilka kuleczek ziela angielskiego
2 kartony po 500g gęstego przecieru pomidorowego
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie szczypta cukru (tylko jeśli sos wydaje się zbyt kwaśny)
olej/masło
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, delikatnie podduszamy ze szczyptą soli na oleju lub maśle. Marchew, pietruszki oraz seler myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa są miękkie, odcedzamy je i trzemy na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku umieszczamy starte warzywa oraz wcześniej podduszoną cebulkę. Podlewamy przecierem pomidorowym, dodajemy ziele angielskie, sól, liść laurowy oraz pieprz. Całość dusimy do połączenia składników przez około 15-20 minut. Sos nie powinien być mocno odparowany, ponieważ ryba wchłonie wilgoć i potrawa będzie zbyt sucha. Podajemy na ciepło lub na zimno z rybą dowolnego gatunku. Smacznego! (PS. Sos najlepiej smakuje drugiego dnia gdy się przegryzie).
Dobra rada:
Sos grecki można przygotować wcześniej w nadmiarze, a pozostałą część zawekować w słoiki, a potem wykorzystać na inne okazje: np. Sylwestra lub imprezy karnawałowe.
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/12/sos-grecki-ryba-po-grecku-przepis-mojej.html