ßßß Cookit - przepis na Galareta wieprzowa

Galareta wieprzowa

nazwa

Wykonanie

Składniki:
golonka wieprzowa 1
nóżki wieprzowe 2
sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
marchew, cebula, pietruszka, seler
Wykonanie:
Mięso ugotować do miękkości z przyprawami i warzywami. (Rosół może tylko zakrywać mięso, w większej ilości trzeba dodać żelatynę). Wyjąć, ostudzić, oddzielić od kości, pokroić w kostkę.
Salaterkę (lub kilka małych) wyłożyć plasterkami ugotowanej marchwi, wyłożyć mięso, zalać wywarem, w którym się gotowało.
Wstawić do lodówki do stężenia. Wyłożyć, odwrócone dnem do góry, na liście zielonej sałaty, udekorować natką pietruszki. Gotową galaretę skropić sokiem z cytryny, podawać z pieczywem.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/12/galareta-wieprzowa.html