Wykonanie
Niedawno, na świąteczny stół proponowałam gęsie uda natomiast dzisiaj i za kilka dni ponownie
będę Was namawiać na spróbowanie
mięsa perliczki.
Kurczak jest już tak powszechny, że tak naprawdę stracił swój smak. Dlatego też taka perliczka jest wspaniałą odmianą.
Mięso jest delikatne i ma swój smak a rosół wychodzi rewelacyjny. Przypomina taki prawdziwy, wiejski rosół.
Składniki:1 perliczka1
cebula2
marchewki1
pietruszkakawałek
selerakawałek
poraziele angielskiego2
liście lauroweziarenka
pieprzu w całości
natka pietruszkisólCebulę opalić na palniku.
Marchewkę,
pietruszkę,
pora,
selera obrać. Perliczkę pokroić na części. Szyję, skrzydełka, podudzia, udka włożyć do dużego garnka, zalać zimną
wodą. Przykryć
mięso i zagotować, zdjąć powstałą pianę. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Dodać warzywa,
ziele angielskie,
liście laurowe i
czarny pieprz w ziarenkach. Gotować przez około 2 godziny na bardzo małym ogniu. Pod koniec dosmakować rosół, jeśli jest zbyt mało słony. Podawać z nitkami, posypany posiekaną
natką pietruszki i świeżo mielonym
pieprzem.Smacznego:)