ßßß Cookit - przepis na Rosół z perliczki

Rosół z perliczki

nazwa

Wykonanie

Niedawno, na świąteczny stół proponowałam gęsie uda natomiast dzisiaj i za kilka dni ponownie będę Was namawiać na spróbowanie mięsa perliczki. Kurczak jest już tak powszechny, że tak naprawdę stracił swój smak. Dlatego też taka perliczka jest wspaniałą odmianą. Mięso jest delikatne i ma swój smak a rosół wychodzi rewelacyjny. Przypomina taki prawdziwy, wiejski rosół.
Składniki:
1 perliczka
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
ziele angielskiego
2 liście laurowe
ziarenka pieprzu w całości
natka pietruszki
sól
Cebulę opalić na palniku. Marchewkę, pietruszkę, pora, selera obrać. Perliczkę pokroić na części. Szyję, skrzydełka, podudzia, udka włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Przykryć mięso i zagotować, zdjąć powstałą pianę. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Dodać warzywa, ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz w ziarenkach. Gotować przez około 2 godziny na bardzo małym ogniu. Pod koniec dosmakować rosół, jeśli jest zbyt mało słony. Podawać z nitkami, posypany posiekaną natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/12/Rosol-z-perliczki.html