Wykonanie
Rosół wydaje się być najprostszą zupą, jednak wielu z nas ma problem z jego przygotowaniem.Spotkałam się nawet z kilkoma osobami, które jak twierdzą, nawet się za niego nie zabierają bo nie potrafią.Gdzie więc tkwi problem? Co jest nie tak z ta potrawą?Dzisiaj przepis na rosół drobiowy, najprostszy. Najprościej też postaram się go przedstawić z myślą o tych, którzyswoją przygodę z nim dopiero zaczynają.Składniki:– kawałek
kurczaka ( mogą to być udka, skrzydełka, lub po prostu porcja rosołowa )– 3
marchewki– 2
pietruszki– kawałek
selera– 1 duża
cebula– 1
por– posiekana
natka pietruszki do ozdobienia– 2
liście laurowe, 3 ziarenka
ziela angielskiego, kilka ziaren
pieprzu–
sól,
pieprz,
vegetaPrzygotowanie:* Do garnka z zimną
wodą wkładamy
mięso i stawiamy na ogniu by się zagotowało.* W tym czasie myjemy i obieramy warzywa, a
cebulę opalamy nad palnikiem gazowym.* Kiedy nasz
wywar się zagotuje, zbieramy z wierzchu szumowiny i wyrzucamy ( ich nie chcemy :) ).* Zmniejszamy ogień, wkładamy warzywa, ziarenka
pieprzu, ziele i liście, przykrywamy delikatnie tylko uchylając pokrywkę i zostawiamy na około godzinkę.* Po godzinie doprawiamy nasz rosół
vegetą,
solą i
pieprzem, po czym zostawiamy jeszcze na godzinkę na małym ogniu by sobie dosłownie ” pyrkał „.* Gotowy rosół podajemy z
makaronem,
ryżem, lub lanymi kluskami, posypany
natką pietruszki i jeśli ktoś lubi, warzywami w nim ugotowanymi.Zupa, którą możemy przygotować na wiele sposobów. Ja tym razem ugotowałam drobiowy, na samym
kurczaku, alemożemy zrobić ją na
wołowinie,
indyku, drobiu,
króliku itp. Możemy mieszać te
mięsa ze sobą, możemy na każdym z nich z osobna ugotować rosół.Każdy ma swój sposób, swoją tajemnicę na udany rosół.. Choć i tak, chyba za każdym razem wychodzi on inny, niepowtarzalny.
Kategorie: