Wykonanie
Kolejna z bardzo rzadko przygotowywanych przeze mnie zup. W
sumie może gotowałam ją tylko 2
razy w życiu. No i nadeszła ta
pora kiedy krupnik gości na naszym
stole. Jest to tradycyjna polska zupa gotowana na
kaszy jęczmiennej z dodatkiem jarzyn i
mięsa.
Składniki:- porcja rosołowa- kawałek
selera,
pora,
pietruszki- 1
marchew- 1 szklanka
kaszy jęczmiennej-
ziele angielskie,
liść laurowy,
natka pietruszki- 1/2
cebuli-
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Mięso obgotować w wodzie usuwając pojawiające się szumowiny. Dodać
sól,
por,
seler,
pietruszkę,
ziele angielskie,
liść laurowy, podpieczoną nad ogniem
cebulę. Doprawić
solą i
pieprzem. Gotować do momentu aż
mięso będzie miękkie. Wyjąć
mięso, wsypać
kaszę i startą na tarce do jarzyn
marchew. Gotować do momentu aż
kasza zmięknie.
Mięso oddzielić od kości i skór, dodać do zupy. Dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki i chwilę gotować. Gdy
ziemniaki są już gotowe zupę doprawić i posypać
natką pietruszki.