Wykonanie
« Warsztaty fotograficzne AlmetteKrem z dyni »Rosół pomaga na wszystko – na chorobę, na kaca, poprawia zły humor. Jest doskonałą bazą do wszelkich zup czy
sosów. Pewnie już wiecie, że aby wyszedł nam aromatyczny i taki jak u mamy, należy mu poświęcić kilka dobrych godzin, jednak pracy nie jest dużoWystarczy jedynie cierpliwość.Najlepiej rosół ugotować z kilku rodzajów
mięsa. Ja natomiast w tym przepisie ograniczyłam się do
kurczaka, chociaż jak macie kawał dobrej
wołowiny, wrzućcie do gara!
Składniki– porcja rosołowa
kurczaka– 2
marchewki–
pietruszka– mała
cebulka– kawałek
selera z
natką– kawałek zielonej części
pora–
sól,
pieprz– 3
liście laurowe– 3 ziarna
ziela angielskiegoMięso zalewamy
wodą (około 2 litry) tak, aby całkowicie było nią pokryte. Wstawiamy garnek na malutki ogień i czekamy, aż
wywar zacznie się gotować, rozpoznamy po tym, że na wodzie zaczną się tworzyć szumowiny. Oczywiście należy się ich pozbyć, oczyszczając
wywar łyżką cedzakową. Następnie do rosołu dodajemy warzywa,
cebulkę, którą wcześniej podsmażamy w łupinie na patelni – tak, aby się trochę przypaliła, a także
liście laurowe i
ziele angielskie. Czekamy spokojnie, aż rosół nabierze aromatu. Garnek musi tak specyficznie pyrkaćNa sam koniec doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.Pamiętajcie, nie potrzebujemy żadnych wzmacniaczy smaku, jeżeli będziemy
mieć dobre jakościowo
mięso oraz cierpliwość do gotowania na małym ogniu!W tym tkwi sekret.Smacznego!