ßßß Cookit - przepis na Rosół

Rosół

nazwa

Wykonanie

« Warsztaty fotograficzne Almette
Krem z dyni »
Rosół pomaga na wszystko – na chorobę, na kaca, poprawia zły humor. Jest doskonałą bazą do wszelkich zup czy sosów. Pewnie już wiecie, że aby wyszedł nam aromatyczny i taki jak u mamy, należy mu poświęcić kilka dobrych godzin, jednak pracy nie jest dużo
Wystarczy jedynie cierpliwość.
Najlepiej rosół ugotować z kilku rodzajów mięsa. Ja natomiast w tym przepisie ograniczyłam się do kurczaka, chociaż jak macie kawał dobrej wołowiny, wrzućcie do gara!
Składniki
– porcja rosołowa kurczaka
– 2 marchewki
pietruszka
– mała cebulka
– kawałek selera z natką
– kawałek zielonej części pora
sól, pieprz
– 3 liście laurowe
– 3 ziarna ziela angielskiego
Mięso zalewamy wodą (około 2 litry) tak, aby całkowicie było nią pokryte. Wstawiamy garnek na malutki ogień i czekamy, aż wywar zacznie się gotować, rozpoznamy po tym, że na wodzie zaczną się tworzyć szumowiny. Oczywiście należy się ich pozbyć, oczyszczając wywar łyżką cedzakową. Następnie do rosołu dodajemy warzywa, cebulkę, którą wcześniej podsmażamy w łupinie na patelni – tak, aby się trochę przypaliła, a także liście laurowe i ziele angielskie. Czekamy spokojnie, aż rosół nabierze aromatu. Garnek musi tak specyficznie pyrkać
Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pamiętajcie, nie potrzebujemy żadnych wzmacniaczy smaku, jeżeli będziemy mieć dobre jakościowo mięso oraz cierpliwość do gotowania na małym ogniu!
W tym tkwi sekret.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2013/10/rosol