Wykonanie
ROSÓŁ Z
KURYRaz na jakiś czas, moja ukochana Mamusia, zdobywa dla mnie całego kuraka lub
kurę - wiejską, chowaną na gąsienicach, skorupkach i ziarenkach :) Taką co to biega sobie po podwórku. Wtedy zawsze robię ROSÓŁ !! Najbardziej lubię rosół mieszany z
mięsa wołowego i kurzego, ale taki prawdziwy rosół z
kury też jest genijalny. Do tego
makaron niteczki - ewentualnie kompromisowo ciut grubszy;) - i obiad niedzielny przepyszny!!! :) No i na następny dzień pomidorowa, jak się patrzy:PRosół powstał w ramach Akcji "Gotujemy po polsku" , której patronuje serwiszPierwszegoTloczenia.pl .
Składniki:
porcja rosołowa z
kury, ewentualnie dodatkowo udka, skrzydełka lub kawałeczek piersi
marchewka w liczbie sztuk 3 -4
pietruszka w liczbie sztuk 2 -3
natka pietruszki - kilka gałązekewentualnie
seler - ja nie dodaje, z racji uczulenia
Męża, ale smak bogatszydużo
pieprzu ziarnistego - 6-8 ziarenek
ziele angielskie - 2 ziarenka2
liście lauroweewentualnie
por - 10 cm kawałek
cebula - koniecznie opalona nad ogniem
sólpieprz ziarnistyewentualnie łyżeczka
Vegety - lecz w przypadku dużej ilości warzyw jest to niekonieczne
Mięso myjemy i zanurzamy na moment w zimnej wodzie - wypłynie krew i mniej szumów będziemy musieli zbierać.Zagotowujemy około 2 litrów
wody - w zależności od ilości
mięsa, jeśli robimy na samej porcji rosołowej 2 litry spokojnie wystarczą. Na wrzącą
wodę wrzucamy
mięso. Stopniowo szumujemy - łyżką cedzakową zbieramy pianę i resztki
krwi. Gdy widzimy, że w miarę nic już nie wypływa, wrzucamy
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty i gotujemy całość pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie zaprawiamy rosół : dodajemy obraną
marchew,
pietruszkę,
seler,
por,
natkę pietruszki zwiniętą nitką i
cebulę opaloną nad ogniem. Tak zaprawiony rosół musimy gotować minimum 3 godziny na bardzo wolnym ogniu, jeśli chcemy, aby był klarowny i tęgi. Mniej więcej w połowie gotowania solimy go łyżką
soli. Po 3 godzinach, próbujemy, i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem ziarnistym, ewentualnie
Vegetą. Podajemy na talerz gotujący się ( mniej tłuszczu będziemy
mieć na ustach;) ) z nitkami lub cienkim
makaronem. Posypujemy ewentualnie zieloną
pietruszką.Smaczności !!!