Wykonanie
Pyszna, pachnąca
ziołami zupa. Macierzankę piaskową zbieram i suszę sama a
potem zamykam z słoiczku te małe, aromatyczne listki i dodaję do różnych potraw. Macierzanka to właściwie
tymianek chociaż ma nieco inny aromat od tego
tymianku, który można kupić.
składniki:ok. 20 szt.
młodych, małych ziemniaczków wielkości
orzechów włoskich10 - 15 dkg chudego,
wędzonego boczku1
marchewka1 mały
korzeń pietruszkikawałek
selerakawałek
pora1 mała
cebula1 łyżka klarowanego
masła1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka posiekanego świeżego
lubczyku albo mała łyżeczka suszonego1 łyżka świeżych listków macierzanki piaskowej1 łyżka siekanej
natki pietruszki1
liść laurowy2 ziarenka
ziela angielskiegodo smaku:
sól,
pieprz mielonysposób przygotowania:
Ziemniaki oczyściłam, umyłam - można zostawić w całości, ale ja wolałam przekroić na połówki. Zalałam je ok. trzema szklankami
wody i ugotowałam do miękkości razem z
zielem angielskim i
liściem laurowym.
Marchew,
pietruszkę,
selera i
pora pokroiłam w paseczki,
cebulę posiekałam. Na patelni roztopiłam
masło, podsmażyłam pokrojony w paski
boczek a kiedy troszkę się zrumienił dodałam
cebulę i pokrojone warzywa, lekko zrumieniłam, posypałam
lubczykiem i
mąką, dokładnie wymieszałam. Zalałam to 1 szklanką
wody, zagotowałam, przelałam do
ziemniaków, gotowałam jeszcze 5 minut, doprawiłam
solą i
pieprzem. Zdjęłam z ognia, dodałam macierzankę i odstawiłam zupę pod przykryciem żeby odpoczęła czyli na jakieś 15 min.. Przed podaniem dodałam
natkę pietruszki.