ßßß Cookit - przepis na Młoda kartoflanka z macierzanką i lubczykiem

Młoda kartoflanka z macierzanką i lubczykiem

nazwa

Wykonanie

Pyszna, pachnąca ziołami zupa. Macierzankę piaskową zbieram i suszę sama a potem zamykam z słoiczku te małe, aromatyczne listki i dodaję do różnych potraw. Macierzanka to właściwie tymianek chociaż ma nieco inny aromat od tego tymianku, który można kupić.
składniki:
ok. 20 szt. młodych, małych ziemniaczków wielkości orzechów włoskich
10 - 15 dkg chudego, wędzonego boczku
1 marchewka
1 mały korzeń pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1 mała cebula
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku albo mała łyżeczka suszonego
1 łyżka świeżych listków macierzanki piaskowej
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania: Ziemniaki oczyściłam, umyłam - można zostawić w całości, ale ja wolałam przekroić na połówki. Zalałam je ok. trzema szklankami wody i ugotowałam do miękkości razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Marchew, pietruszkę, selera i pora pokroiłam w paseczki, cebulę posiekałam. Na patelni roztopiłam masło, podsmażyłam pokrojony w paski boczek a kiedy troszkę się zrumienił dodałam cebulę i pokrojone warzywa, lekko zrumieniłam, posypałam lubczykiem i mąką, dokładnie wymieszałam. Zalałam to 1 szklanką wody, zagotowałam, przelałam do ziemniaków, gotowałam jeszcze 5 minut, doprawiłam solą i pieprzem. Zdjęłam z ognia, dodałam macierzankę i odstawiłam zupę pod przykryciem żeby odpoczęła czyli na jakieś 15 min.. Przed podaniem dodałam natkę pietruszki.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/moda-kartoflanka-z-macierzanka-i.html