ßßß
Składniki:porcja z kaczki3 marchewki3 pietruszkikawałek selera1 duża cebulagałązka świeżego lubczyku1 por2 gałązki pietruszki zielonejposiekana natka pietruszki do ozdobienia3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzusól, pieprz, vegetaPrzygotowanie:Do garnka z zimną wodą wkładamy porcję z kaczki i gotujemy do momentu, aż z wierzchu pojawią się szumowiny. Zbieramy je łyżką i wyrzucamy.Dodajemy umyte i obrane warzywa, oraz ziele, lubczyk, liście laurowe i pieprz. Cebulę opalamy nad gazem, dodajemy z warzywami do rosołu.Na małym ogniu gotujemy nasz rosół min. 2 godziny.Po upływie mniej więcej godziny doprawiamy vegetą, lubczykiem solą i pieprzem.Gotowy rosół podajemy z makaronem, ryżem, lub lanymi kluskami, posypany natką pietruszki i jeśli ktoś lubi, warzywami w nim ugotowanymi.

Kategorie: