Wykonanie


16-18 małych, oczyszczonych
kalmarów (ok. 500g)
oliwa z oliweksos1 mała
cukinia2 drobno posiekane
cebule1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
słodkiej papryki3 ząbki
czosnku50ml ouzo lub
rakipuszka krojonych
pomidorów w przecierze1 łyżka świeżego
soku z cytryny1 łyżeczka drobnego
cukrukopereksól i
pieprznadzienie100g
kaszy z
amarantusa1 łyżka
koperku siekanego1 łyżka
mięty siekanej1 łyżka siekanego
oregano1
cukinia starta na grubych oczkach 200gstarta skórka z jednej
cytrynygarść posiekanych
orzechów50g
żurawiny (posiekanej)

1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
oliwy z oliwekKaszę ugotować, przez ok 15 min. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać szczyptę
soli i
pieprzu, dokładnie wymieszać i odstawić.
Kalmary umyć, osuszyć i nadziać farszem. wykałaczką przymocować
macki, tak żeby nadzienie nie wypadało. Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy i usmażyć
kalmary 1-2 minuty na każdej stronie, aż lekko się zarumienią i odłożyć na talerz.

Na patelnię dodać łyżkę
oliwy i podsmażyć
cukinię pokrojoną w paseczki na mocnym ogniu, aż zacznie się lekko przypalać. Następnie przełożyć ją na talerz.Na patelnię dolać 2 łyżki
oliwy i podsmażyć
cebulę z
cynamonem i
papryką przez około 8 minut na średnim ogniu. Dodać
czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Wlać ouzo i gotować 2 minuty. Następnie dodajemy
pomidory,
sok z cytryny,
cukier, szczyptę
soli, 200 ml
wody i od czasu do czasu mieszać. Gotować ok 5 min. Wkładamy do sosu podsmażoną
cukinię i
kalmary, dociskając je trochę, żeby zanurzyły w sosie. Przykryć patelnię pokrywką i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut.Gotowa danie posypać
natką pietruszkiinspirowałam się przepisem