ßßß Cookit - przepis na Czosnkowo- cytrynowy grillowany łosoś z warzywami po prowansalsku

Czosnkowo- cytrynowy grillowany łosoś z warzywami po prowansalsku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 filety z łososia- każdy po 300 g
10 ząbków czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
1 cytryna
1 natka pietruszki
1 natka koperku
sól i pieprz
1 cukinia
1 duży pomidor malinówka
1 duża cebula
1 główka czosnku
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Filety z łososia myjemy i przekładamy do głębszego naczynia tak aby każdy leżał osobno. Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do miseczki, gdzie kolejno dodajemy oliwę, sok z całej cytryny, posiekaną pietruszkę i koperek. Mieszamy i zalewamy łososia. Odkładamy do lodówki na kilka godzin 3-5 godzin. Po tym czasie już na rozgrzanego grilla kładziemy tackę aluminiową i układamy na niej łososia i skrapiamy lekko dodatkowo oliwą.
Na drugiej tacce układamy pokrojone w talarki warzywa posypane ziołami i zlane oliwą.
Smacznego !!!
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2013/06/czosnkowo-cytrynowy-grillowany-osos-z.html