Wykonanie
1 kg
pomidorów2
czerwone papryki1
pomidory z puszki (krojone, 400g)150 ml
warzywnego bulionu1
cebula2 ząbki
czosnkuoliwa z oliwek1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
słodkiej paprykipieprz,
sólszczypta
cynamonubazylia,
oreganonatka pietruszki do dekoracji
Pomidory i
paprykę myjemy a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy posiekany
czosnek, posypujemy
pieprzem i
solą, skrapiany
oliwą z oliwek. Wszystko wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok 30 minut. Po tym czasie zostawiamy
pomidory i
paprykę do ostygnięcia.Warzywa obieramy ze skórki.
Cebulę należy zeszklić a następnie dodać do
pomidorów i
papryki. Dodajemy
bulion,
pomidory z puszki i wszystko razem miksujemy. Całość gotujemy, dodajemy
sól,
pieprz,
paprykę ostra i słodką, szczyptę
cynamonu oraz
bazylię i
oregano.Krem z pieczonych
pomidorów i
papryki dekorujemy
natką pietruszki.