ßßß Cookit - przepis na Salca tomatas me kima, czyli sos pomidorowy z mięsem mielonym

Salca tomatas me kima, czyli sos pomidorowy z mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Czego by o Grekach nie mówić, to kuchnia ich pierwszorzędna jest. Prosta, oparta na kilku podstawowych składnikach, przy garach sterczeć za długo nie trza jak idiota (wiadomo przeca, że Grecy leniwi), a efekty takie, że paluchi lizać.
Takego sosika pomidorowego można se zrobić większo ilość, zapakować, rozumita, we w słoiki, zawekować i trzymać w spiżarce na czarno godzinę. Albo podsyłać raz w miesiącu rodzinie, co to do stolicy wyemigrowała – bo tam wiadomo, bida i jeść ni ma co.
Składniki:
½ kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
4 duże pomidory malinowe
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
100 ml oliwy
1 kawałek cynamonu
2 łyżeczki cukru
oregano, kumin, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno kroimy. Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso i smażymy do zarumienienia. Dodajemy pomidory, cynamon, doprawiamy cukrem, kuminem, oregano, solą i pieprzem. Dusimy około godziny na wolnym ogniu, do uzyskania gęstej konsystencji. Z gotowego sosu usuwamy cynamon. Podajemy z makaronem.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2015/01/10/salca-tomatas-me-kima-czyli-sos-pomidorowy-z-miesem-mielonym