Wykonanie
Czego by o Grekach nie mówić, to kuchnia ich pierwszorzędna jest. Prosta, oparta na kilku podstawowych składnikach, przy garach sterczeć za długo nie trza jak idiota (wiadomo przeca, że Grecy leniwi), a efekty takie, że paluchi lizać.Takego sosika
pomidorowego można se zrobić większo ilość, zapakować, rozumita, we w słoiki, zawekować i trzymać w spiżarce na czarno godzinę. Albo podsyłać raz w miesiącu rodzinie, co to do stolicy wyemigrowała – bo tam wiadomo, bida i jeść ni ma co.
Składniki:½ kg
mięsa mielonego wieprzowo – wołowego4 duże
pomidory malinowe1 duża
cebula3 ząbki
czosnku100 ml
oliwy1 kawałek
cynamonu2 łyżeczki
cukruoregano, kumin,
sól,
pieprzSposób przygotowania:
Cebulę i
czosnek drobno kroimy.
Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy
oliwę, podsmażamy
cebulę i
czosnek. Dodajemy
mięso i smażymy do zarumienienia. Dodajemy
pomidory,
cynamon, doprawiamy
cukrem, kuminem,
oregano,
solą i
pieprzem. Dusimy około godziny na wolnym ogniu, do uzyskania gęstej konsystencji. Z gotowego sosu usuwamy
cynamon. Podajemy z
makaronem.