Wykonanie
Jeżeli macie ochotę na prosty i smaczny obiad koniecznie musicie wypróbować pulpety w
sosie pieczarkowym. Nie dałam rady, żeby zrobić zdjęcia krok po kroku, ale poniższe pomysły-inspiracje je posiadają.Inne przepisy z pulpetami:Pulpety w sosie
koperkowymSulu Köfte, turecka zupa z pulpetamiRosół z
serowo-
mięsnymi pulpecikamiSpaghetti z pulpetami w
sosie neapolitańskimZapiekanka makaronowa z pulpecikamiJeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:500 gramów
mięsa mielonego (u mnie
łopatka wieprzowa)3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1
jajko4 łyżki posiekanej
natki pietruszki (do pulpetów)pół łyżeczki
chilli w proszku
sólpieprzkilka łyżek
mąki (do obtoczenia kotletów)600 gramów
pieczarekpół średniej
cebuli1 mała
marchew1 mała
pietruszkabulion lub bulionetka+woda
sól5 namoczonych
suszonych grzybów leśnych (opcjonalnie)
pieprzkilka łyżek
śmietany kremówki 30% (w UK single cream)3 łyżki drobno posiekanej
natki pietruszki (do sosu)Wykonanie:1. Umieść wszystkie składniki na pulpety w misce (
pietruszka,
mięso,
jajko,
sól,
pieprz,
czosnek,
chilli). (
Bułka powinna być namoczona w
mleku i odciśnięta z nadmiaru płynu).2. Wyrabiaj masę, aby łatwo odchodziła od ręki i była elastyczna.3. Uformuj z masy
mięsnej małe pulpeciki i obtocz je w
mące.4. Podsmaż kotleciki na malutkiej ilości tłuszczu.5. W dużym garnku o grubym dnie zeszklij
cebulę pokrojoną w drobną kostkę.6. Dodaj do niej pokrojone w plastry
pieczarki (wcześniej je obieram). Smaż do wyparowania
wody z
grzybów.7. Zalej
pieczarki bulionem, zagrzej go i przełóż do niego pulpety. Płyn ma przykrywać kotlety.8. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach
marchew i
pietruszkę. Dodaj je do sosu razem z pokrojonymi
suszonymi grzybami.9. Gotuj sos na bardzo małym gazie przez około 40 minut.10. Dodaj do sosu
śmietanę i gotuj przez jeszcze kilka minut. Swojego sosu nie zagęszczałam
mąką, ale możecie to zrobić.11. Ugotowany sos wymieszaj z
natką pietruszki.12. Podawaj z
ryżem, kopytkami,
ziemniakami lub kluskami śląskimi (przepis).
Smacznego :)