ßßß Cookit - przepis na PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM

PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM

nazwa

Wykonanie

Jeżeli macie ochotę na prosty i smaczny obiad koniecznie musicie wypróbować pulpety w sosie pieczarkowym. Nie dałam rady, żeby zrobić zdjęcia krok po kroku, ale poniższe pomysły-inspiracje je posiadają.
Inne przepisy z pulpetami:
Pulpety w sosie koperkowym
Sulu Köfte, turecka zupa z pulpetami
Rosół z serowo-mięsnymi pulpecikami
Spaghetti z pulpetami w sosie neapolitańskim
Zapiekanka makaronowa z pulpecikami
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
500 gramów mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa)
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 jajko
4 łyżki posiekanej natki pietruszki (do pulpetów)
pół łyżeczki chilli w proszku
sól
pieprz
kilka łyżek mąki (do obtoczenia kotletów)
600 gramów pieczarek
pół średniej cebuli
1 mała marchew
1 mała pietruszka
bulion lub bulionetka+woda
sól
5 namoczonych suszonych grzybów leśnych (opcjonalnie)
pieprz
kilka łyżek śmietany kremówki 30% (w UK single cream)
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki (do sosu)
Wykonanie:
1. Umieść wszystkie składniki na pulpety w misce (pietruszka, mięso, jajko, sól, pieprz, czosnek, chilli). (Bułka powinna być namoczona w mleku i odciśnięta z nadmiaru płynu).
2. Wyrabiaj masę, aby łatwo odchodziła od ręki i była elastyczna.
3. Uformuj z masy mięsnej małe pulpeciki i obtocz je w mące.
4. Podsmaż kotleciki na malutkiej ilości tłuszczu.
5. W dużym garnku o grubym dnie zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
6. Dodaj do niej pokrojone w plastry pieczarki (wcześniej je obieram). Smaż do wyparowania wody z grzybów.
7. Zalej pieczarki bulionem, zagrzej go i przełóż do niego pulpety. Płyn ma przykrywać kotlety.
8. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę. Dodaj je do sosu razem z pokrojonymi suszonymi grzybami.
9. Gotuj sos na bardzo małym gazie przez około 40 minut.
10. Dodaj do sosu śmietanę i gotuj przez jeszcze kilka minut. Swojego sosu nie zagęszczałam mąką, ale możecie to zrobić.
11. Ugotowany sos wymieszaj z natką pietruszki.
12. Podawaj z ryżem, kopytkami, ziemniakami lub kluskami śląskimi (przepis).
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/06/pulpety-w-sosie-pieczarkowym.html