ßßß Cookit - przepis na Pasztet z mielonego miesa z jajkiem

Pasztet z mielonego miesa z jajkiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ciasto francuskie mrożone 425 gramów
papryczka chili 0,5 sztuk
marchewka 1 sztuk
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
mieso mielone 700 gramów
natka pietruszki według uznania
szczypiorek według uznania
jajka (ugotowane)4 sztuk
żółtka 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Rozmrozić ciasto. Oczyszczoną papryczkę, marchewkę, cebulę oraz czosnek drobno posiekać, dodać do mięsa i dobrze wymieszać. Dodać posiekaną natkę oraz szczypiorek, mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na stolnicy oprószonej mąką rozłożyć 3/4 ciasta tak, aby zachodziło na siebie, rozwałkować i wyłożyć nim formę keksową lub formę na pasztet o poj. 1,5 litra. Napełnić formę połową masy mięsnej, na niej rozłożyć obrane, przekrojone wzdłuż jajka. Na jajkach rozłożyć resztę masy mięsnej i docisnąć. Na wierzch założyć ciasto.
Rozwałkować resztę ciasta, pokroić w paski i rozłożyć na wierzchu, zostawiając otwory, aby mogła się przez nie przedostawać para. Roztrzepanym żółtkiem posmarować pasztet. Piec ok. 55 minut w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12178/Pasztet-z-mielonego-miesa-z-jajkiem