Wykonanie
Mięso mielone z grilla nie jest ani wykwintne ani ekskluzywne natomiast jest bardzo smaczne i banalnie proste w wykonaniu. Polecam z
sałatką z
sałaty lodowej.Ps. Pamiętacie Charliego z Masterchef'a - te mielone biorą udział w jego konkursie.Proszę kliknij TUTAJ i zagłosuj na mój przepis. Dziękuję.Składniki :0,5 kg
mięsa mielonegoCzosnek - duży ząbek
natka pietruszki - pół pęczka siekanych samych listków1
cebula - średnia1
jajkobułka tarta - 2-3 łyżki
cynamon - pół łyżeczkikumin rzymski - do smaku
sól - do smaku
pieprz - do smakuPatyczki do szaszłykówPrzygotowanie :Zaczynam od starcia na tarce
czosnku, posiekania
natki pietruszki ( same listki ), zsiekania
cebuli i zeszklenia jej na
maśle.Do misy przekładam mielone,
jajko,
natkę pietruszki, zeszkloną
cebulkę,
czosnek i
bułkę tartą.Wszystko dokładnie mieszam. dodaję
cynamon i duża szczypta kuminu rzymskiego, ponownie mieszam i doprawiam
solą i
pieprzem. Z powstałej kuli mielonego formuję małe kotleciki wielkości łyżki stołowej, delikatnie spłaszczamy i na grilla.Griluję na dobrze rozgrzanym brykiecie po ok 7-8 minut z każdej strony, ściągam z grilla nadziewając na patyczki z szaszłyków i podaję z
sałatką.Pychotka :)