Wykonanie
Odkąd w moim życiu pojawiły się dzieci, pojawił się też problem: "Co na obiad?". Moje termity są zdecydowanie mięsolubne, więc kombinuję tak by było
mięso i zarazem by jakoś przemycić im warzywa. Tu, oprócz
pomidorów, mamy ukrytą
pietruszkę i
marchewkę - dla mnie bomba :)PS. Uwielbiam ten sposób przygotowywania
sosów - smakują niesamowicie świeżo i zawsze
mogę ukryć w nich "bonusy" pełne witamin dla dzieciaków :)
KlopsikiSkładniki:- 500g
mięsa mielonego,- 2
jajka,- 50g
startego sera,- pęczek posiekanej
natki pietruszki,-
sól,
pieprz,Przygotowanie:1. Wszystkie składniki wyrobić(najlepiej dłońmi)2. Formuje odpowiednie duże porcje i wrzucam na parę lub smażę na patelni wysmarowanej
oliwą (w zależności od nastroju - wychodzą równie dobre :-) )3. Klopsiki powinny się zrumienić, ale nie muszą być usmażone w środku - będziemy je jeszcze dusić w sosie.SosSkładniki:- 2 duże
marchewki,- 3 ząbki
czosnku,- duża
cebula,- puszka krojonych
pomidorów,- 100ml
wody lub
wywaru drobiowego,- 100g
startego sera,- 100g
koncentratu pomidorowego,- łyżeczka
słodkiej papryki,- odrobina pikantnego sosu
chili - pół łyżeczki,-
przyprawa do dań włoskich Kamis (ostatnio chyba moja ulubiona)1. W robocie kuchennym miksuję
pomidory, pokrojoną
marchew,
cebulę i
czosnek - można dodać od razu koncentrat.2. Przelewam na głęboką patelnię, dodaję
wodę i doprawiam. G otuję 20-25 minut na wolnym ogniu n. Pod koniec gotowania dodaję
ser, by się roztopił.I to jest już opcja, która można podawać - świetnie sprawdza się z
ryżem lub
makaronem.Opcja druga: Zapiekam!Przygotowanym sosem zalewam klopsiki, posypuję
serem i zapiekam 20 minut w 200ºC.Smacznego!