Wykonanie
Uwielbiam zupy i bardzo lubię wypróbowywać na nie ciekawe przepisy, więc dzisiaj proponuję zupę bardzo ciekawą i wykwintną, bo z
mięsnymi roladkami. Takie roladki z powodzeniem zastąpią
makaron czy grzanki, a przy tym są niezwykle aromatyczne i smaczne.Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:zupa:1 spora
marchew1
pietruszka4
ziemniaki1
cebula2-3 litry
bulionu2
listki laurowenatka pietruszki, opcjonalnie świeży
tymianeksólpieprzciasto pierogowe:3,5 szklanki przesianej
mąki1 szklanka
wody0,5 płaskiej łyżeczki
soli1
jajkofarsz:600 gramów
mięsa mielonego (może być drobiowe lub wieprzowe)1
cebula1
jajkosól,
pieprz do smaku
Wykonanie:1. Przygotuj farsz: do
mięsa zetrzyj
cebulę na tarce o dużych oczkach, dodaj
jajko i
przyprawy. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
2. Obierz
ziemniaki i pokrój w kostkę.3.
Cebulę pokrój w drobną kostkę.4.
Marchew i
pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
5. Przygotuj ciasto na pierożki: do miseczki przesiej
mąkę, dodaj do niej
jajko,
sól rozpuść w wodzie i dodaj do
mąki. Wyrób ciasto i odstaw na pół godziny.
5. Na patelni rozpuść 2 łyżki
masła i podsmaż warzywa.
7. Zagotuj
bulion, a następnie włóż do niego
ziemniaki i podsmażone warzywa.
8.W czasie, gdy warzywa się gotują zrób pierożki. Z ciasta odrywaj małe kawałki, tak by po rozwałkowaniu placuszki miały średnicę ok. 25 cm, rozsmaruj na każdym farsz,
9.
Zwiń mocno jak naleśnik, koniec zwinięcia musi znaleźć się na spodzie.Lekko dociśnij.
10. Pokrój na krążki 0 szerokości ok. 1 cm.
11. Jak
ziemniaki są miękkie, wrzucaj pierożki do gotującej się zupy. Gotuj ok. 10 minut.12. Posyp
natką pietruszki, dopraw do smaku.UWAGAGdyby wyszło Tobie za dużo pierożków, które nie zmieszczą się w zupie możesz ugotować osobno i podać polewając je skwareczkami z
boczku i surówką.
Smacznego :)Inspiracja