Wykonanie
Proste rzeczy potrafią być bardzo smaczne. Mój ukochany
ziemniak w odsłonie wytrawnej występujący dziś pod postacią placka.Leczo przygotowane według tego przepisu, a jak zrobić placki ziemniaczane? Odpowiedź poniżej:Co potrzebujemy:1kg
ziemniaków startych na tarce (ja połowę zrobiłam na grubych i połowę na drobnych oczkach);
ziemniaki najlepiej gdyby były "stare"2
cebule starte na drobnej tarce4 łyżki
mąki2
jajka2 łyżeczki
solipieprz do smaku1.
Ziemniaki trzemy na tarce, odciskamy nadmiar
wody.2. To
ziemniaków wcieramy
cebule i mieszamy razem. Doprawiamy
solą i
pieprzem.3. Dodajemy
mąkę i
jajka i wszystko razem mieszamy.4. Na patelni rozgrzewamy
olej i łyżką nakładamy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął resztę tłuszczu.Smacznego!