Wykonanie
Zazwyczaj wiem,że
będę robiła placki dzień wcześniej.Dlatego ścieram
ziemniaki u mamy w robocie kuchennym,aby zaoszczędzić sobie pracy i czasu.Niestety swojego jeszcze się nie dorobiłam ;DDziś nie miałam zielonego pojęcia co zrobić na obiad.Miały być kluski śląskie ale złe samopoczucie wygrało i zrezygnowałam.Pojawią się w niedalekiej przyszłości.Postawiłam więc na placki ziemniaczane.Wpadłam na pomysł jak szybko je przygotować i się nie napracować :DStarłam
ziemniaki na tarce o dużych oczkach, a
potem zmiksowałam je blenderem.Kocham te urządzenie!Wyszły idealnie gładkie :)
Skład:- 1 kg
ziemniaków- 1 duża
cebula- 1
jajko-
mąka zwykła-
sól-
pieprz-
olejStare
ziemniaki odsączyć z nadmiaru
wody.Dodać
jajko,
cebule pokrojoną w kostkę,
sól oraz
pieprz.Korzystając ze wskazówek
Magdy Gessler nie dodaje
mąki lub dodaje jej bardzo mało.W tym wypadku max 2 łyżki
mąki zwykłej.W końcu placki mają być ziemniaczane a nie mączne:)Smażyć na
oleju do uzyskania złotego koloru.Gotowe układać na ręcznikach papierowych,aby nadmiar tłuszczu wsiąkł.Podawać ze
śmietaną bądź
jogurtem naturalnym.Z podanej porcji wychodzi ok 20 sztuk.Czas przygotowania wraz ze smażeniem ok 60 minutUwaga: Aby
ziemniaki nie ściemniały warto zetrzeć trochę
marchewki i wymieszać wraz z nimi.