Wykonanie
Przepis,na te pyszne pierogi, publikuje z Anglii, gdyż przebywam obecnie gościnnie w Manchesterze. Robi je moja szwagierka i są przepyszne, dosłownie niebo w gębie. Musi wkładać w nie chyba wiele
serca, skoro wychodzą jej tak smaczne.Składniki:farsz:ok.2 kg ugotowanych
ziemniakówok.75 dag
sera twarogowego2 duże
cebuletłuszcz do smażenia
sólpieprzciasto:ok. 1/2 kg
mąki1
jajkociepła
wodakilka kropli
olejuWykonanie:Z
mąki,
jajka i
wody zarobić ciasto, dodać odrobinę
oleju wtedy ciasto lepiej będzie nam się kleić. Następnie w miarę cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko nałożyć łyżką farsz, przyrządzony w następujący sposób:
cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Ugotowane i wystudzone
ziemniaki zmielić razem z
serem, dodać podsmażoną
cebulę, przyprawić
solą i
pieprzem, i dobrze wymieszać.Kółka złożyć na pół i zlepić pierogi.Po zlepieniu pierogów ugotować je w osolonej wodzie. Podawać okraszone skwarkami z
cebulką i polane odrobiną gęstej
śmietany.Bardzo smaczne są również na drugi dzień odsmażane na patelni.Smacznego :-)