Wykonanie
Zupa określana jako potrawa: ludu, chłopów i pospólstwa. W miarę prosta, szybka i łatwa w przygotowaniu, tania. Bardzo ją lubię, także, a może i głównie, ze względu na pływające w niej "zacierki" :)Składniki:- 1,5 litra
wody-
włoszczyzna- 7
ziemniaków-
natka pietruszki- 1 duża
marchew- szklanka
mąki-
jajko-
woda-
sól i
pieprzPrzygotowanie:Z
włoszczyzny gotujemy
wywar warzywny (około 40 minut).
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do
wywaru, gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy starkowaną na tarce o największych oczkach
marchewkę.Z
mąki,
wody i
jajka ugniatamy ciasto na zacierkę. Ciasto to musi być twarde i suche. W razie potrzeby dodajemy więcej
mąki.Gdy
ziemniaki są już niemal całkiem ugotowane i miękkie, dodajemy do zupy zacierki, odrywając palcami niewielkie kawałki ciasta i wrzucając je do garnka. Dodajemy także posiekaną
natkę pietruszki,
sól i
pieprz do smaku. Gotujemy wszystko około 10 minut.Smacznego!