ßßß Cookit - przepis na Po prostu kartoflanka

Po prostu kartoflanka

nazwa

Wykonanie

Zupa określana jako potrawa: ludu, chłopów i pospólstwa. W miarę prosta, szybka i łatwa w przygotowaniu, tania. Bardzo ją lubię, także, a może i głównie, ze względu na pływające w niej "zacierki" :)
Składniki:
- 1,5 litra wody
- włoszczyzna
- 7 ziemniaków
- natka pietruszki
- 1 duża marchew
- szklanka mąki
- jajko
- woda
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Z włoszczyzny gotujemy wywar warzywny (około 40 minut). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru, gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy starkowaną na tarce o największych oczkach marchewkę.
Z mąki, wody i jajka ugniatamy ciasto na zacierkę. Ciasto to musi być twarde i suche. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
Gdy ziemniaki są już niemal całkiem ugotowane i miękkie, dodajemy do zupy zacierki, odrywając palcami niewielkie kawałki ciasta i wrzucając je do garnka. Dodajemy także posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Gotujemy wszystko około 10 minut.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/po-prostu-kartoflanka.html