Wykonanie
Składniki : (3 porcje)* 400 g ugotowanych
ziemniaków,* 300 g
mąki + do posypania,* 1
jajko,*
sól,
pieprz,* łyżka
oliwy,Przygotowanie :* przygotowane
ziemniaki powinny być zimne, dobrym rozwiązaniem jest użycie
ziemniaków z poprzedniego dnia.W dużym garnku wstawić
wodę do gotowania kopytek z 2 łyżkami
soli i łyżką
oliwy.
Ziemniaki ugnieść na gładko, dodać
jajko, szczyptę
soli i
pieprzu.Stopniowo dodając
mąkę zagnieść ciasto,które nie będzie się lepiło.Podzielić na 4-5 części i z każdej, na oprószonej
mąką stolnicy (ja stolnicy nie posiadam, zawsze robię to na blacie w kuchni, który uprzednio lekko zwilżam i pokrywam folią spożywczą - która do mokrego blatu dobrze przywiera - znacząco ułatwia to także sprzątanie :), formować wałek około 1, 5- 2 cm średnicy.Lekko go przypłaszczyć i kroić skośnie na kawałki.Ważne jest aby wykonywać to jak najszybciej gdyż im dłużej ciasto leży tym rzadsze się robi i zaczyna się kleić.Kopytka wrzucać do wrzącej
wody ( ważne aby miały gdzie "pływać"), zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch.Kopytka wyjmować łyżka cedzakowa - jeżeli masz duży garnek i wrzucisz wszystkie kopytka na raz możesz odcedzić je w durszlaku.Ugotowane kopytka ułożyć na półmiskach lub talerzach, po kilku minutach odlać
wodę, jeżeli się zebrała. * kopytka smakują świetnie z sosami, z zrumienioną
bułką tartą, ze skwarkami lub odsmażane na
maśle.