Wykonanie
Witajcie! Ostatnio u Nas na blogu same słodkości, więc pomyślałam, że przyda się jakaś odmiana. Tak, więc dzisiaj wstawiam przepis na włoskie Gnocchi. Są pyszne, smakują tak jak nasze polskie kopytka :). Przepis podobno włoskiego kucharza (stąd). Baaardzo prosty!Składniki:300 g
mąki1
jajko1 kg
ziemniakówsólpieprzoliwa z oliwekZiemniaki gotujemy do miękkości (ja gotowałam już obrane). Wystudzone
ziemniaki mielimy w maszynce lub ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Chwile je zagniatamy, dodajemy 2 szczypty
soli i 1 szczyptę
pieprzu i wbijamy 1 całe
jajko - wszystko szybko zagniatamy. Następnie dodajemy 2 garści
mąki i zagniatamy ciasto. Przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy z resztą odważonej
mąki. Jeżeli czujecie, że ciasto jest już dobre i nie klei się to nie dodawajcie całości. Bierzemy 1/4 ciasta i robimy wałeczek z którego odcinamy kawałki ciasta. Gnocchi można formować tak jak polskie kopytka : w romby lub bardziej po włosku w małe kluseczki spłaszczone widelcem. Gotowe Gnocchi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem
oliwy z oliwek. Gotujemy do wypłynięcia.Gnocchi to wspaniały dodatek do różnego rodzaju
sosów. Koniecznie spróbujcie z
sosem grzybowym.Smacznego!