ßßß Cookit - przepis na Gnocchi czyli włoskie kopytka.

Gnocchi czyli włoskie kopytka.

nazwa

Wykonanie

Witajcie! Ostatnio u Nas na blogu same słodkości, więc pomyślałam, że przyda się jakaś odmiana. Tak, więc dzisiaj wstawiam przepis na włoskie Gnocchi. Są pyszne, smakują tak jak nasze polskie kopytka :). Przepis podobno włoskiego kucharza (stąd). Baaardzo prosty!
Składniki:
300 g mąki
1 jajko
1 kg ziemniaków
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Ziemniaki gotujemy do miękkości (ja gotowałam już obrane). Wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce lub ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Chwile je zagniatamy, dodajemy 2 szczypty soli i 1 szczyptę pieprzu i wbijamy 1 całe jajko - wszystko szybko zagniatamy. Następnie dodajemy 2 garści mąki i zagniatamy ciasto. Przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy z resztą odważonej mąki. Jeżeli czujecie, że ciasto jest już dobre i nie klei się to nie dodawajcie całości. Bierzemy 1/4 ciasta i robimy wałeczek z którego odcinamy kawałki ciasta. Gnocchi można formować tak jak polskie kopytka : w romby lub bardziej po włosku w małe kluseczki spłaszczone widelcem. Gotowe Gnocchi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Gotujemy do wypłynięcia.Gnocchi to wspaniały dodatek do różnego rodzaju sosów. Koniecznie spróbujcie z sosem grzybowym.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2011/11/gnocchi-czyli-woskie-kopytka.html