Wykonanie
Domowy Chikker stworzony na wzór jednej z nowszych kanapek z oferty restauracji McDonald's.Wyśmienite paluszki z
filetów z piersi kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce z charakterystycznym w smaku sosem
miodowo-
musztardowym, dodatkiem
sałaty lodowej i przepysznej, lekko podpieczonej bułeczki to skład kanapki która zasmakuje niejednemu wielbicielowi fast foodów. Domowy Chikker to gwarancja, że wiemy co jemy, burger jest przepyszny w smaku, sos równie smaczny jak ten z sieciówki, a całość niczym nie odbiega od popularnej kanapki z McDonald's.
bułk i do hamburgerów (gotowe lub poniższego przepisu)
30 g
drożdży2 łyżki
cukru235 ml
mleka120 ml
wody55 g
masła680 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
solijajkoodrobina
mlekaok. 3 nieduże
piersi z kurczakaczosnek w proszku
słodka papryka w proszku
pieprzsól(ewentualnie możemy dodać
przyprawę do kurczaka)panierka:75 g
płatków kukurydzianych6 łyżek
bułki tartej1,5 łyżki
mąki pszennej2
jajkaok. 4 łyżki
mlekaok. pół szklanki
mąkisałata lodowaolej do smażeniaSos
Miodowo-
Musztardowy:łyżka
miodu2 łyżki
musztardy delikatesowej4 łyżki
majonezu (najlepiej kieleckiego)2 łyżki gęstej
śmietanyBułeczki:
Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek
cukru i ok. 3 łyżek
mąki. Odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do
ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać
mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.
Bułeczki tuż przed pieczeniem przekrawamy w poprzek (nie do końca) tworząc charakterystyczne dla chikkera wyżłobienie na szczycie
bułki (oczywiście czynność tę możemy pominąć). Bułeczki smarujemy
mlekiem (możemy je także posypać
kaszką kukurydzianą charakterystyczną dla chikkera). Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.Sos
miodowo-
musztardowy:Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia.
Piersi z kurczaka kroimy na dość długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie
przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw).Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć
przyprawami każdy kawałek
mięsa.
Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy
mąkę oraz
bułkę tartą i dokładnie mieszamy.Kawałki
kurczaka kolejno maczamy w:
mącę,
jajku z
mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment
mięsa. Kawałki
kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim
oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).
Sałatę lodową kroimy na mniejsze kawałki.Przekrojone w poprzek bułeczki podpiekamy chwilkę w piekarniku, grillu elektrycznym lub na suchej patelni.Na dolną część
bułki wykładamy ok. łyżkę sosu i równomiernie rozprowadzamy, następnie wykładamy kawałki
sałaty lodowej oraz 2 paluszki
kurczaka - przykrywamy górną częścią
bułki.