Wykonanie
Soczyst e, chrupiąc e kawał ki
kurczaka z plasterkami
pomido rów,
sałatą lodową i niezwyk łym sosem m
iodowo-m
usztard owym, a wszystko w przepysznym, pszennym placku - smakowita tortilla - inna niż wszystki e ł ącząca w
sobi e słodko - pikantną kombinacje smaków, którą z pewnością warto spróbowa ć . Tortilla idealna dla osób lubiących lekko eksperymentować w kuchni i wielbicieli nowych, ciekawych smaków.
2 podwójne
piersi z kurczakaczosnek w proszku
słodka papryka w proszku
pieprzsól(ewentualnie możemy dodać
przyprawę do kurczaka)panierka:100 g
płatków kukurydzianych7 łyżek
bułki tartej2,5 łyżki
mąki pszennejmąka do obtaczania
jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami
mlekaolej do smażeniatortille (gotowe lub z tego przepisu)
sałata lodowaok. 2
pomidorySos
Miodowo-
Musztardowy:łyżka
miodu2 łyżki
musztardy delikatesowej4 łyżki
majonezu (najlepiej kieleckiego)2 łyżki gęstej
śmietanySos
miodowo-
musztardowy:Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia.
Piersi z kurczaka kroimy na paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie
przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw,
przyprawy do kurczaka warto dodać większą ilość).Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć
przyprawami każdy kawałek
mięsa.
Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy
mąkę oraz
bułkę tartą i dokładnie mieszamy.Kawałki
kurczaka kolejno maczamy w:
mącę,
jajku z
mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment
mięsa. Kawałki
kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim
oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).
Sałatę lodową siekamy,
pomidory kroimy w plasterki.Każdą tortillę smarujemy ok. 2 łyż k ami sosu
miodowo-
musztardowego. Następnie wykładamy
sałatę lodową, kilka kawałków
kurczaka i ok. 2-3 plasterki
pomidora. Tortille zawijamy w kopertę lub rożek.Całość dodatkowo możemy przez chwilę zapiec w piekarniku.