Wykonanie
Lubicie nuggetsy? Ja uwielbiam, ale kiedy próbowałam tych
fixów-mixów do ich przygotowywania zawsze okazywało się, że dla mnie jest za mało panierki! Dwie
torebki to już spory wydatek, a ja jestem oszczędną bestią! Moja najstarsza siostra podpowiedziała mi kiedyś, że idealnie nadają się do panierki
płatki kukurydziane. Takie wiecie - "corn flakes". I rzeczywiście! Jeśli dodamy do
bułki tartej pokruszonych
płatków panierka ma piękny kolor i jest bardziej chrupiąca. Dodam jeszcze, że nie trzeba kupować najdroższych
płatków, tak więc z ekonomicznego punktu widzenia to się po prostu opłaca! Nuggetsy w domowej panierce są nie tylko lepsze, ale i tańsze :) Można też hurtem przygotować więcej panierki i przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku.Składniki do przygotowania kurczaczków:-
filet z piersi kurczaka (ok. 500g)- duży kubek
płatków kukurydzianych-
bułka tarta- 1
jajko (można zastąpić odrobiną
mleka)-
sól,
pieprz (może być również
przyprawa do kurczaka)-
olej do smażeniaSkładniki na
sos czosnkowy:- 100 ml gęstej
śmietany (18%)- 2 ząbki
czosnku- duża szczypta
soliPrzygotowanie:1.
Płatki kukurydziane kruszymy dosyć drobno (ale bez przesady, większe kawałki są bardziej chrupiące). Ja robię to tłuczkiem, ale myślę, że robot kuchenny też da sobie radę ;) Następnie dosypujemy mniej więcej tyle samo
bułki tartej, ile wyszło nam pokruszonych
płatków. Lepiej, żeby było troszkę więcej
płatków niż odwrotnie.2.
Piersi z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki. Przyprawiamy je
solą i
pieprzem lub
solą i
przyprawą do kurczaka. Panierujemy każdy kawałek maczając najpierw w rozmieszanym
jajku (lub jeśli ktoś woli w
mleku), a następnie w panierce.3. Na dobrze rozgrzanym
oleju smażymy kurczaczki tak, żeby z każdej strony miały ładny złoty kolor. Kładziemy na chwilę na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Przygotowanie sosu:Sos warto przygotować wcześniej, żeby "przegryzł" się z
czosnkiem.
Śmietanę solimy, dodajemy wyciśnięty przez praskę
czosnek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Jeśli lubicie dużo sosu, zrób od razu podwójną porcję:) Moim zdaniem to najprostszy i najlepszy
sos czosnkowy. Efekt będzie idealny, jeśli użyjesz gęstej
śmietany ;)