ßßß Cookit - przepis na Domowe nuggetsy w chrupiącej panierce z gęstym czosnkowym sosem

Domowe nuggetsy w chrupiącej panierce z gęstym czosnkowym sosem

nazwa

Wykonanie

Lubicie nuggetsy? Ja uwielbiam, ale kiedy próbowałam tych fixów-mixów do ich przygotowywania zawsze okazywało się, że dla mnie jest za mało panierki! Dwie torebki to już spory wydatek, a ja jestem oszczędną bestią! Moja najstarsza siostra podpowiedziała mi kiedyś, że idealnie nadają się do panierki płatki kukurydziane. Takie wiecie - "corn flakes". I rzeczywiście! Jeśli dodamy do bułki tartej pokruszonych płatków panierka ma piękny kolor i jest bardziej chrupiąca. Dodam jeszcze, że nie trzeba kupować najdroższych płatków, tak więc z ekonomicznego punktu widzenia to się po prostu opłaca! Nuggetsy w domowej panierce są nie tylko lepsze, ale i tańsze :) Można też hurtem przygotować więcej panierki i przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Składniki do przygotowania kurczaczków:
- filet z piersi kurczaka (ok. 500g)
- duży kubek płatków kukurydzianych
- bułka tarta
- 1 jajko (można zastąpić odrobiną mleka)
- sól, pieprz (może być również przyprawa do kurczaka)
- olej do smażenia
Składniki na sos czosnkowy:
- 100 ml gęstej śmietany (18%)
- 2 ząbki czosnku
- duża szczypta soli
Przygotowanie:
1. Płatki kukurydziane kruszymy dosyć drobno (ale bez przesady, większe kawałki są bardziej chrupiące). Ja robię to tłuczkiem, ale myślę, że robot kuchenny też da sobie radę ;) Następnie dosypujemy mniej więcej tyle samo bułki tartej, ile wyszło nam pokruszonych płatków. Lepiej, żeby było troszkę więcej płatków niż odwrotnie.
2. Piersi z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki. Przyprawiamy je solą i pieprzem lub solą i przyprawą do kurczaka. Panierujemy każdy kawałek maczając najpierw w rozmieszanym jajku (lub jeśli ktoś woli w mleku), a następnie w panierce.
3. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy kurczaczki tak, żeby z każdej strony miały ładny złoty kolor. Kładziemy na chwilę na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przygotowanie sosu:
Sos warto przygotować wcześniej, żeby "przegryzł" się z czosnkiem. Śmietanę solimy, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Jeśli lubicie dużo sosu, zrób od razu podwójną porcję:) Moim zdaniem to najprostszy i najlepszy sos czosnkowy. Efekt będzie idealny, jeśli użyjesz gęstej śmietany ;)
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2012/08/nuggetsy-w-domowej-chrupiacej-panierce.html