Wykonanie
Przepyszne, soczyste, chrupiące kąski
kurczaka w płatkach kukurydzianych to smakowita przekąska którą pokochają niemal wszyscy wielbiciele nuggetsów. Domowe nuggetsy są proste w przygotowaniu i co najważniejsze mamy pewność, że "wiemy co jemy".
2 podwójne
piersi z kurczakaczosnek w proszku
słodka papryka w proszku
pieprzsólchili w proszku (opcjonalnie)(ewentualnie możemy dodać
przyprawę do kurczaka)panierka:100 g
płatków kukurydzianych7 łyżek
bułki tartej2,5 łyżki
mąki pszennejszczypta
solimąka do obtaczania
jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami
mlekaolej do smażeniadowolne sosy
Piersi z kurczaka kroimy na paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie
przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw,
przyprawy do kurczaka warto dodać większą ilość).
Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć
przyprawami każdy kawałek
mięsa.
Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy
mąkę oraz
bułkę tartą i dokładnie mieszamy.Kawałki
kurczaka kolejno maczamy w:
mącę,
jajku z
mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment
mięsa. Kawałki
kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim
oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).Gotowe nuggetsy podajemy z dowolnymi sosami, np.
czosnkowym,
chili, meksykańskim lub
ketchupem.