ßßß

Przepyszne, soczyste, chrupiące kąski kurczaka w płatkach kukurydzianych to smakowita przekąska którą pokochają niemal wszyscy wielbiciele nuggetsów. Domowe nuggetsy są proste w przygotowaniu i co najważniejsze mamy pewność, że "wiemy co jemy".
2 podwójne piersi z kurczakaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkupieprzsólchili w proszku (opcjonalnie)(ewentualnie możemy dodać przyprawę do kurczaka)panierka:100 g płatków kukurydzianych7 łyżek bułki tartej2,5 łyżki mąki pszennejszczypta solimąka do obtaczaniajajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mlekaolej do smażeniadowolne sosy
Piersi z kurczaka kroimy na paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw, przyprawy do kurczaka warto dodać większą ilość).
Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa.Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy.Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).Gotowe nuggetsy podajemy z dowolnymi sosami, np. czosnkowym, chili, meksykańskim lub ketchupem.





