Wykonanie
Kurczakburger to obecnie jedna z najpopularniejszych kanapek z
sieci restauracji McDonald's. Soczyste, chrupiące i pikantne
mięsko z kurczaka w delikatnej bułeczce wraz z
ostrym sosem i
sałatą lodow ą do propozycja dla fanów fast food' ó w w nieco łagodniejszej wersji. Na szczęście mając ochotę na kurczakburgera, nie musimy szukać najbliższego lokalu. Możemy go zrobić samemu w domu.
Kurczakburgery - Składniki:2 podwójne
piersi z kurczaka1 mała
bułka +
mleko do namoczenia2 ząbki
czosnkułyżka
bułki tartejjajkoprzyprawy;odrobina
chili,
czosnek w proszku,
słodka papryka,
pieprz,
przyprawa do kurczaka (opcjonalnie)panierka:75 g
płatków kukurydzianych6 łyżek
bułki tartej1,5 łyżki
mąki pszennejbułki do hamburgerów (gotowe lub np. z tego przepisu)
sałata lodowasos
chilimąkajajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami
mlekaolej do smażeniaKurczakburgery - Sposób przygotowania:
Bułkę namaczamy w
mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy.Umyte
mięso mielimy wraz z
czosnkiem, dodajemy
bułkę,
jajko, łyżkę
bułki tartej i
przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki*. Obtaczamy w
mące.
Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy
mąkę oraz
bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Wszystkie kotlety maczamy w
jajku z
mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment
mięsa. Smażymy na rozgrzanym
oleju do zrumienienia (z obu stron)**.Każdą
bułkę przekrawamy wzdłuż. Na spód kładziemy usmażonego
kurczaka, na niego dajemy poszatkowaną
sałatę, polewamy sosem
chili, a następnie przykrywamy górną częścią
bułki.*gdy masa okaże sie "za rzadka" można dodać więcej
bułki tartej**ważne aby nie "przesmażyć"
kurczaka, ponieważ może on stać się twardy i utracić soczystość