Wykonanie
Kurczakburger to jedna z popularniejszych kanapek z
sieci restauracji McDonald's. Soczyste, chrupiące i pikantne
mięsko z kurczaka w delikatnej bułeczce wraz z
ostrym sosem i
sałatą lodową to smakowita propozycja dla fanów fast food'ów. Na szczęście mając ochotę na kurczakburgera, nie musimy szukać najbliższego lokalu - możemy go zrobić w domu.
Burgery:2 podwójne
piersi z kurczaka1 mała
bułka +
mleko do namoczenia2 ząbki
czosnkułyżka
bułki tartejjajkoprzyprawy: odrobina
chili,
czosnek w proszku,
słodka papryka,
pieprz,
przyprawa do kurczaka (opcjonalnie)
panierka:75 g
płatków kukurydzianych6 łyżek
bułki tartej1,5 łyżki
mąki pszennejszczypta
solibułki do hamburgerów - gotowe lub poniższego przepisu:30 g
drożdży2 łyżki
cukru235 ml
mleka120 ml
wody55 g
masła680 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
solijajkoodrobina
mlekasos
chili - gotowy lub z poniższego przepisu:3-4
papryczki chilipołowa słodkiej
czerwonej paprykicebula2 duże ząbki
czosnkupomidory krojone z puszki 400 g (lub świeże)
olejsól,
pieprzchili w proszku (opcjonalnie)ponadto:
sałata lodowaok. 1/2 szklanki
mąkijajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami
mlekaolej do smażenia
Bułeczki:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek
cukru i ok. 3 łyżek
mąki. Odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do
ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać
mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy
mlekiem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.Sos
Chili:Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę.
Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju. Dodajemy
czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Następnie dodajemy
słodką paprykę,
papryczki chili i dusimy przez ok. 3 minuty. Wlewamy
pomidory z puszki i dusimy przez kolejne ok. 5 minut na małym ogniu. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Dodatkowo możemy użyć
papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu.Burgery:
Bułkę namaczamy w
mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy.Umyte
mięso mielimy (lub siekamy w food procesorze) wraz z
czosnkiem, dodajemy
bułkę,
jajko, łyżkę
bułki tartej i
przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki*. Następnie każdy z nich obtaczamy w
mące.
Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy
mąkę,
sól oraz
bułkę tartą i dokładnie mieszamy.Wszystkie kotlety maczamy w
jajku z
mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment
mięsa. Smażymy na rozgrzanym
oleju do zrumienienia (z obu stron po ok. 4 min.)**.Każdą
bułkę przekrawamy wzdłuż. Na spód kładziemy usmażonego
kurczaka, na niego wykładamy poszatkowaną
sałatę, polewamy sosem
chili, a następnie przykrywamy górną częścią
bułki.*gdy masa okaże się "za rzadka" można dodać więcej
bułki tartej**ważne aby nie "przesmażyć"
kurczaka, ponieważ może stać się twardy i utracić soczystość