Wykonanie
Longer - jedna z popularniejszych kanapek z KFC, chrupiącą bułeczka, soczysta polędwiczka,
sałata oraz
ketchup to to co znajdziemy po otwarciu paczuszki z Longer'em.Niemal identyczną kanapkę możemy przygotować samodzielnie w domu. Proces jego powstawania nie jest bardzo skomplikowany, a z pewnością uradujemy wszystkich domowników, którzy należą do fanów kurczaczków z KFC. Największym plusem takiego przygotowania longerów jest to, że wiemy co jemy i przez to mamy mniejsze wyrzuty sumienia po zjedzeniu tych fast food'ów.
Bułeczki do longerów przygotujemy z przepisu na bułeczki do hot-dogów. Jeżeli chcemy zyskać na czasie możemy skorzystać z tych zakupionych w sklepie, jednak te domowe z pewnością są smaczniejsze i zdrowsze.Domowe Longer'y - Składniki: (ok. 10 Longer'ów)Bułeczki:30 g
drożdży2 łyżki
cukru235 ml
mleka120 ml
wody55 g
masła620 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
solijajkoodrobina
mlekasezamStripsy:2 podwójne
piersi z kurczakaprzyprawa do kurczakaczosnek w proszku
słodka papryka w proszkuodrobina
chilli w proszku (lub więcej)
pieprzok. szklanka
mąki na panierkęciasto:2
jajkaszklanka
mąki tortowejok. 150 ml
mlekapół łyżeczki
solipieprzsałata lodowaketchupDomowe Longer'y - Sposób przygotowania:Bułeczki:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek
cukru i ok. 3 łyżek
mąki. Odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Bułeczki tuż przed pieczeniem przekrawamy w poprzek (nie do końca) tworząc charakterystyczne dla longera wyżłobienie na szczycie
bułki (oczywiście czynność tę możemy pominąć).Następnie smarujemy
mlekiem i posypujemy
sezamem.Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.Stripsy:
Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok. 2 - 3 cm. Następnie dodajemy wszystkie
przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek
mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy
mąkę, dodajemy odrobinę
mleka, wbijamy
jajko i doprawiamy niewielka ilością
soli i
pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno
mieć konsystencje gęstej
śmietany.
Wyjmujemy
kurczaka z lodówki i wlewamy do niego przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki
mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki
kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 2-3 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby
mąka "sama" pokryła kawałki
mięsa.
Mąki nie należy dociskać do
kurczaka.
Stripsy smażymy w głębokim
oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).Każdą bułeczkę przekrawamy wzdłuż, na dół kładziemy gotowego strips'a, wykładamy drobno pokrojoną
sałatę lodową. Wierzchnią część
bułki smarujemy od wewnątrz ketchup'em i przykrywamy całość.Longer'y możemy podać z frytkami oraz sosami np.
czosnkowy, barbecue.