Wykonanie
Stripsy stworzone na wzór znanych i uwielbianych polędwiczek z KFC.Wyśmienite kawałki
filetów z piersi kurczaka w chrupiącej złocistej panierce to przekąska, której mało kto jest się w stanie oprzeć.Zachęcam do zrobienia domowych stripsów w naszych kuchniach. Proces ich powstawania nie jest skomplikowany, a smak jest wyjątkowy.
Stripsy - Składniki:2 podwójne
piersi z kurczakaprzyprawa do kurczakaczosnek w proszku
słodka papryka w proszkuodrobina
chilli w proszku
pieprzok. 1/2 szklanki
mąki na panierkęciasto:
jajko1/2 szklanki
mąkiodrobina
mlekaszczypta
solipieprzStripsy - Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie
przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek
mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).
Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy
mąkę, dodajemy odrobinę
mleka, wbijamy
jajko i doprawiamy niewielka ilością
soli i
pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno
mieć konsystencje gęstej
śmietany.Wyjmujemy
kurczaka z lodówki i wlewamy do niego przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki
mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki
kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 4-5 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby
mąka "sama" pokryła kawałki
mięsa.
Mąki nie należy dociskać do
kurczaka.Stripsy smażymy w głębokim
oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Podajemy z dowolnymi sosami. Polecam
czosnkowy i barbecue.
Zobacz także:Domowe Stripsy jak z KFC - kliknij w zdjęcie