Wykonanie
Domowe Stripsy stworzone na wzór znanych i uwielbianych polędwiczek z KFC.Wyśmienite kawałki
filetów z piersi kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce to przekąska, której mało kto jest się w stanie oprzeć. Proces powstawania domowych stripsów nie jest skomplikowany, a smak... wyjątkowy.
2 podwójne
piersi z kurczakaczosnek w proszku
słodka papryka w proszku
chilli w proszku (
pieprz cayenne)
pieprzsól(ewentualnie możemy dodać niewielką ilość
przyprawy do kurczaka)ok. szklanka
mąki (lub więcej) na panierkęciasto:2
jajkaszklanka
mąki tortowejok. 150 ml
mlekapół łyżeczki
solichili w proszku (
pieprz cayenne)
pieprzolej do smażenia
Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie
przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw - im bardziej ostre chcemy przyrządzić stripsy tym więcej dodajemy
chili (
pieprzu cayenne)). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć
przyprawami każdy kawałek
mięsa.
Kurczaka umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy
mąkę, dodajemy
mleko, wbijamy
jajka i doprawiamy niewielka ilością
soli,
pieprzu i
chili. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno
mieć konsystencje gęstej
śmietany.Wyjmujemy
kurczaka z lodówki i wlewamy do niego przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. szklankę
mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki
kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 4-5 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby
mąka "sama" pokryła kawałki
mięsa.
Mąki nie należy dociskać do
kurczaka.Stripsy smażymy na średnim ogniu, w głębokim
oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).Podajemy z frytkami i dowolnymi sosami np.
czosnkowym oraz barbecue.