Wykonanie
Hot Wingsy stworzone na wzór znanych i uwielbianych skrzydełek z KFC.Wyśmienite kąski pikantnych skrzydełek z
kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce to przekąska, której mało kto się oprze. Z pewnością warto przygotować domowe hot wings'y w naszych kuchniach. Proces ich powstawania nie jest skomplikowany, a smak... wyjątkowy.ok. 1kg skrzydełek z
kurczakaczosnek w proszku
słodka papryka w proszku
chilli w proszku (
pieprz cayenne)
pieprzsólok. szklanka
mąki (lub więcej) na panierkęciasto:2
jajkaszklanka
mąki tortowejok. 150 ml
mlekapół łyżeczki
solichili w proszku (
pieprz cayenne)
pieprzolej do smażenia
Kurczaka myjemy i porcjujemy jak na dołączonym zdjęciu: odcinamy lotki, a pozostałą część skrzydełka dzielimy na dwie porcje.Następnie dodajemy wszystkie
przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw - im bardziej ostre chcemy przyrządzić skrzydełka tym więcej dodajemy
chili (
pieprzu cayenne)).Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć
przyprawami każdy kawałek
mięsa. Skrzydełka umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Przygotowujemy ciasto:
Do wysokiego naczynia wsypujemy
mąkę, dodajemy
mleko, wbijamy
jajka i doprawiamy niewielka ilością
chili,
soli i
pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno
mieć konsystencje gęstej
śmietany.Gdyby ciasto okazało się za rzadkie dodajemy więcej
mąki, gdyby za gęste troszkę więcej
mleka.Wyjmujemy
kurczaka z lodówki i wlewamy do niego przygotowane ciasto - mieszamy, tak aby pokryło każdy kawałek
mięsa. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. szklankę
mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki
kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 3-4 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby
mąka "sama" pokryła kawałki
mięsa.
Mąki nie należy dociskać do
kurczaka - dzięki temu zabiegowi powstaną nam charakterystyczne "łuski".Hot Wingsy smażymy w głębokim
oleju, na średnim ogniu, na złoty kolor (przez ok. 5-7 minut z każdej ze stron).Podajemy z frytkami i dowolnymi sosami, np.
czosnkowy i barbecue.