Wykonanie
Grander to jedna z największych kanapek jakie można zamówić w restauracji KFC. Charakteryzuje go duża
bułka, duży kawałek
kurczaka w chrupiącej panierce, plasterek
sera Cheddar oraz dwa plasterki soczystego
pomidora i
sałata. Burgera na wzór Grandera możemy dość łatwo przygotować samodzielnie w domu. Ten domowy Grander nie odbiega smakiem od kupionego w restauracji, jest równie smakowity i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy co jemy.
Domow y Grander jak z KFC - Składniki:Bułeczki:30 g
drożdży2 łyżki
cukru235 ml
mleka120 ml
wody55 g
masła620 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
solijajkoodrobina
mlekasezamStripsy:2 podwójne
piersi z kurczaka (lub filety z
udek kurczaka - jak w oryginale)
czosnek w proszku
słodka papryka w proszku
chilli w proszku
pieprzsól(ewentualnie gotowa
przyprawa do kurczaka)ok. 1/2 szklanki
mąki na panierkęciasto:
jajko1/2 szklanki
mąkiodrobina
mlekaszczypta
solipieprzodrobina
chilisałata lodowa (lub inna)ok. 2
pomidorykilka plasterków
sera Cheddar2 łyżki
majonezu2 łyżki gęstej
śmietany 12% lub 18%
sos barbecueDomow y Grander jak z KFC - Sposób przygotowania:Bułeczki:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek
cukru i ok. 3 łyżek
mąki. Odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 okrągłych bułeczek i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Jeżeli chcemy uzyskać charakterystyczny dla Grandera kształt bułeczki, należy wierzch każdej z nich delikatnie naciąć
ostrym nożem w dwóch miejscach (tak jak na zdjęciu). Następnie bułeczki smarujemy
mlekiem i posypujemy
sezamem.Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut do zrumienienia.
Stripsy:
Piersi z kurczaka porcjujemy na "kotlety" o grubości ok. 2 - 3 cm i średnicy ok. 10 cm, tak aby powstały porcje
mięsa zbliżone do krążków (w razie potrzeby można je lekko rozbić tłuczkiem). Następnie dodajemy wszystkie
przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek
mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy
mąkę, dodajemy odrobinę
mleka, wbijamy
jajko i doprawiamy niewielka ilością
chili,
soli i
pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno
mieć konsystencje gęstej
śmietany.
Wyjmujemy
kurczaka z lodówki i wlewamy do niego przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki
mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki
kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 1-2 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby
mąka "sama" pokryła kawałki
mięsa.
Mąki nie należy dociskać do
kurczaka.
Stripsy smażymy w głębokim
oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).
Śmietanę łączymy z
majonezem.Każdą bułeczkę przekrawamy wzdłuż. Na dolną część
bułki wykładamy ok. łyżeczkę (lub więcej)
sosu barbecue i wykładamy gotowego strips'a, a na niego plasterek
sera cheddar, 2 plasterki
pomidora oraz pokrojoną
sałatę. Wierzchnią część
bułki smarujemy od wewnątrz
sosem majonezowym i przykrywamy całość.