Wykonanie
Wyjątkowo popularna tortilla ze znanej restauracji KFC w której skład wchodzą chrupiące, złociste
polędwiczki z
kurczaka, świeże
pomidory,
sałata lodowa, a całość otula
majonezowy sos. Twistera możemy przygotować w wersji domowej - jest równie smaczny co ten zakupiony w KFC i mamy pewność, że wiemy co jemy.
ok. 6 placków tortilla (kupionych lub z tego przepisu)
sałata lodowa + ozdobna - do dekoracji (opcjonalnie)ok. 2 duże
pomidorySos majonezowy:ok. 3 łyżki
majonezuok. 5 łyżek kwaśnej
śmietany 12% lub 18%
sólpieprzczosnek w proszku (opcjonalnie)Stripsy:podwójna
pierś z kurczakaczosnek w proszku
słodka papryka w proszku
chilli w proszku (
pieprz cayenne)
pieprzsólok. 1/2 szklanki
mąki (lub więcej) na panierkęciasto:
jajko1/2 szklanki
mąki tortowejok. 75 ml
mlekaszczypta
solichili w proszku (
pieprz cayenne)
pieprzolej do smażenia
Sałatę lodową kroimy na na niewielkie kawałki,
pomidory w kostkę.
Sos majonezowy:
Śmietanę i
majonez dokładnie mieszamy ze sobą, doprawiamy
solą i
pieprzem (możemy również dodać
czosnek w proszku oraz inne
przyprawy według uznania lub pozostać przy wersji klasycznej)Stripsy:
Piersi z kurczaka kroimy na paski o grubości ok. 2 cm i wielkości ok. 3cm x 8cm. Następnie dodajemy wszystkie
przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/4 łyżeczki każdej z przypraw - im bardziej ostre chcemy przyrządzić stripsy tym więcej dodajemy
chili (
pieprzu cayenne)). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć
przyprawami każdy kawałek
mięsa.
Kurczaka umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy
mąkę, dodajemy
mleko, wbijamy
jajko i doprawiamy niewielka ilością
soli,
pieprzu i
chili. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno
mieć konsystencje gęstej
śmietany.Wyjmujemy
kurczaka z lodówki i wlewamy do niego przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. szklankę
mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki
kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 4-5 szt.). Zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby
mąka "sama" pokryła kawałki
mięsa.
Mąki nie należy dociskać do
kurczaka.Stripsy smażymy na średnim ogniu, w głębokim
oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).Każdą tortillę smarujemy ok. łyżką sosu, wykładamy
sałatę lodową, pokrojone
pomidory oraz po dwie
polędwiczki Strips. Dodatkowo możemy przyozdobić tortillę
sałatą ozdobną. Składamy w kształt rożka - twistera. Twistery warto podać z frytkami.