Wykonanie
Zinger to jedna z popularniejszych kanapek, które spotkamy w KFC. Zinger to rodzaj burgera z chrupiącą, soczystą, pikantną polędwiczką, świeżą
sałatą oraz dodatkiem
majonezu.Klasycznego Zingera możemy dość łatwo przygotować samodzielnie w domu. Ten domowy nie odbiega smakiem od kupionego w restauracji, a poza tym mamy pewność, że wiemy co jemy.Bułeczki do Zinger'ów możemy upiec z poniższego przepisu. Jeżeli natomiast chcemy zyskać na czasie możemy skorzystać z tych zakupionych w sklepie - jednak te domowe z pewnością są smaczniejsze i zdrowsze.
Domowe Zinger'y jak z KFC - Składniki:Bułeczki:30 g
drożdży2 łyżki
cukru235 ml
mleka120 ml
wody55 g
masła620 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
solijajkoodrobina
mlekasezamStripsy:2 podwójne
piersi z kurczakaprzyprawa do kurczakaczosnek w proszku
słodka papryka w proszku
chilli w proszku
pieprzok. 1/2 szklanki
mąki na panierkęciasto:
jajko1/2 szklanki
mąkiodrobina
mlekaszczypta
solipieprzsałata lodowamajonezDomowe Zinger'y jak z KFC - Sposób przygotowania:Bułeczki:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek
cukru i ok. 3 łyżek
mąki. Odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 okrągłych bułeczek i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Następnie bułeczki smarujemy
mlekiem i posypujemy
sezamem.Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut do zrumienienia.
Stripsy:
Piersi z kurczaka porcjujemy na "kotlety" o grubości ok. 2 - 3 cm i średnicy ok. 10 cm, tak aby powstały porcje
mięsa zbliżone do krążków (w razie potrzeby można je lekko rozbić tłuczkiem). Następnie dodajemy wszystkie
przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek
mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy
mąkę, dodajemy odrobinę
mleka, wbijamy
jajko i doprawiamy niewielka ilością
soli i
pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno
mieć konsystencje gęstej
śmietany.
Wyjmujemy
kurczaka z lodówki i wlewamy do niego przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki
mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki
kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 1-2 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby
mąka "sama" pokryła kawałki
mięsa.
Mąki nie należy dociskać do
kurczaka.
Stripsy smażymy w głębokim
oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).Każdą bułeczkę przekrawamy wzdłuż, na dół kładziemy gotowego strips'a, wykładamy drobno pokrojoną
sałatę lodową. Wierzchnią część
bułki smarujemy od wewnątrz
majonezem i przykrywamy całość.Gotowe Zin ger'y możemy podać z frytkami oraz sosami np.
czosnkowym, barbecue.