Wykonanie
Tender, to łagodniejsza wersja znanego wszystkim Longera z KFC Charakteryzuje go podłużna bułeczka (bez
sezamu, jak w przypadku Longera), soczysta, łagodna polędwiczka (Longer posiada pikantnego
kurczaka) oraz
sałata.
Ketchup zastąpiony został delikatnym
sosem majonezowym. Całość tworzy smakowitą przekąskę, która zasmakuje niejednemu fanowi fast foodów.Domowe Tender'y możemy przygotować samodzielnie w domu. Proces ich powstawania nie jest bardzo skomplikowany, a z pewnością uradujemy wszystkich domowników należących do fanów kurczaczków z KFC. Największym plusem samodzielnego przygotowania Tender'ów jest to, że wiemy co jemy i dzięki temu mamy mniejsze wyrzuty sumienia po zjedzeniu takich fast food'ów. Bułeczki do Tenderów przygotujemy z przepisu na bułeczki do hot-dogów. Jeżeli chcemy zyskać na czasie możemy skorzystać z tych zakupionych w sklepie, jednak te domowe z pewnością są smaczniejsze i zdrowsze.
Domowy Tender jak z KFC - Składniki: (ok. 10 Tender'ów)Bułeczki:30 g
drożdży2 łyżki
cukru235 ml
mleka120 ml
wody55 g
masła620 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
solijajkoodrobina
mlekaStripsy:2 podwójne
piersi z kurczakaczosnek w proszku
słodka papryka w proszku
pieprzsól(ewentualnie możemy użyć gotowej
przyprawy do kurczaka, wtedy rezygnujemy z dodatku
soli )ok. szklanka
mąki na panierkęciasto:2
jajkaszklanka
mąki tortowejok. 150 ml
mlekapół łyżeczki
solipieprzsałata lodowa (do dekoracji można użyć ozdobnej)
majonezśmietana 12% lub 18% (opcjonalnie)
Bułeczki:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek
cukru i ok. 3 łyżek
mąki. Odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Następnie bułeczki smarujemy
mlekiem.Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.
Stripsy:
Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok. 2 - 3 cm. Następnie dodajemy wszystkie
przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek
mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy
mąkę, dodajemy odrobinę
mleka, wbijamy
jajko i doprawiamy niewielka ilością
soli i
pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno
mieć konsystencje gęstej
śmietany.Wyjmujemy
kurczaka z lodówki i wlewamy do niego przygotowane ciasto. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki
mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki
kurczaka (nie za dużo na raz, ok. 2-3 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby
mąka "sama" pokryła kawałki
mięsa.
Mąki nie należy dociskać do
kurczaka.Stripsy smażymy w głębokim
oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).
Każdą bułeczkę przekrawamy wzdłuż, na dół kładziemy gotowego strips'a, wykładamy drobno pokrojoną
sałatę lodową. Wierzchnią część
bułki smarujemy od wewnątrz
majonezem (lub w łagodniejszej wersji
majonezem wymieszanym ze
śmietaną w proporcji: 2 łyżki
majonezu, łyżka
śmietany) i przykrywamy całość.Tender'y możemy podać z frytkami.