Wykonanie
Snack Wrap to jedna z popularniejszych mini przekąsek w restauracji McDonald. Soczysty, chrupiący kawałek
kurczaka z kawałkami
żółtego sera,
sałatą lodową,
ketchupem, sosem kanapkowym na wzór
majonezu, a wszystko w mini tortilli - smaczny kąsek, któremu ciężko się oprzeć.Mini tortillki z wspomnianymi składnikami możemy przygotować samodzielnie w domu.Domowe Snack Wrapy są równie smaczne, a przy tym mamy pewność, że "wiemy co jemy". Polecam.
2 podwójne
piersi z kurczaka1 mała
bułka +
mleko do namoczenia2 ząbki
czosnkułyżka
bułki tartejjajkoprzyprawy: odrobina
chili,
czosnek w proszku,
słodka papryka,
pieprz,
sólprzyprawa do kurczaka (opcjonalnie)panierka:75 g
płatków kukurydzianych6 łyżek
bułki tartej2 łyżki
mąki pszennejmąka do obtaczania
jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami
mlekaolej do smażeniatortille (gotowe lub z tego przepisu)*
sałata lodowaketchupmajonezśmietana 18% (opcjonalnie)ok. 100 g
żółtego seraBułkę namaczamy w
mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy.Umyte
mięso mielimy wraz z
czosnkiem, dodajemy
bułkę,
jajko, łyżkę
bułki tartej i
przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie "rozwałkowujemy w rękach" tworząc podłużne kotleciki**. Następnie obtaczamy je w
mące.
Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego), dodajemy
mąkę oraz
bułkę tartą i dokładnie mieszamy.Wszystkie kotlety maczamy w
jajku z
mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment
mięsa. Smażymy na rozgrzanym
oleju do zrumienienia (z obu stron)***.
Sałatę lodową drobno siekamy.
Żółty ser kroimy w słupki.
Majonez mieszamy ze
śmietaną w proporcji 3 łyżki
majonezu na łyżkę
śmietany (możemy użyć samego
majonezu - bez dodatku
śmietany).Każdą tortillę smarujemy po ok. łyżeczce
ketchupu i
sosu majonezowo-
śmietanowego. Następnie wykładamy
sałatę lodową,
kurczaka i pokrojony
ser. Zawijamy w kopertę.Całość dodatkowo możemy przez chwilę zapiec w piekarniku.
*torille w Snack Wrap'ach z restauracji McDonald są mniejsze niż tradycyjne - mają średnicę ok. 20 cm;jeżeli zatem chcemy dokładnie odwzorować popularne mini tortillki z gotowych placków powinniśmy wyciąć krążki o takiej właśnie wielkości (np. od talerzyka deserowego) lub z przepisu - wtedy sami formujemy tortille o wspomnianej średnicy**gdy masa okaże się "za rzadka" można dodać więcej
bułki tartej***ważne aby nie "przesmażyć"
kurczaka, ponieważ może on stać się twardy i utracić soczystość