ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Ta polędwiczka jest jedną z najlepszych, jakie do tej pory jadłam! Nie wiem jak mam Was przekonać, musicie sami spróbować. Mięso mięciutkie, kruche i soczyste. Rozpływa się w ustach. Zamarynowane w świeżym tymianku smakuje wprost fantastycznie. Do tego mój ulubiony sos - grzybowy. Jak dla mnie rewelacja:)
Niestety wieczorne gotowanie ma to do siebie, że zdjęcia wychodzą bardzo słabe. Kiedyś może dorobię się domowego studia fotograficznego ;)
Potrzebujemy (porcja dla 3 osób):
polędwiczkę wieprzową (około 300g)
200 g pieczarek
garść suszonych grzybów
sól, pieprz świeżo zmielony
dwie gałązki świeżego tymianku
1 mała cebula
1/2 szklanki śmietany kremówki (30%)
1 szklanka bulionu
1,5 łyżki oliwy z oliwek do smażenia i pół łyżki do marynaty
1/4 szklanki białego wina
Polędwiczkę myjemy, odkrawamy błonki i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Zalewamy połową łyżki oliwy z oliwek i dodajemy posiekany tymianek. Solimy i pieprzymy. Odkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki na cztery części.
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy polędwiczkę do zarumienienia (po 2 minuty z każdej strony). Dodajemy cebulę, chwilę smażymy. Następnie dokładamy pieczarki i suszone grzyby.
Smażymy kilka minut, wlewamy białe wino, gotujemy aż się mocno zredukuje. Dodajemy bulion, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wlewamy śmietanę kremówkę, gotujemy 3 minuty (do zgęstnienia). Jeśli sos jest zbyt płynny, możemy go zaprawić mąką.
Gotowe, smacznego :)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/10/idealna-poledwiczka-wieprzowa-w-sosie.html