ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym

Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

1 polędwiczka wieprzowa (ok. 600 g)
500 g pieczarek
200 g śmietanki 30%
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym - sposób przygotowania: Włączyć piekarnik na termoobieg i ustawić temp. 200 stopni C. Polędwiczkę umyć, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem, kłaść na rozgrzaną oliwę na patelni. Krótko obsmażyć (ok. 3 minuty). Polędwiczkę wyjąć, a do wytworzonego sosu na patelni dodać pokrojone w talarki pieczarki, posolić i dusić 10 minut.
Polędwiczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obok niej ułożyć pieczarki. Całość zalać śmietanką. Przykryć pokrywką z naczynia i trzymać w piekarniku pół godziny w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć do 120 stopni i zostawić na 2 godziny.
Po tym czasie naczynie wyjąć i pokroić mięso na plastry grubości 1,5 cm. Podawać z zieloną sałatą z sosem winegret i kluskami śląskimi polanymi sosem śmietanowo-pieczarkowym.
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19522709/poledwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym/p