Wykonanie
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 600 g)500 g
pieczarek200 g
śmietanki 30%sólpieprz2 łyżki
oliwy z oliwekPolędwiczka wieprzowa w
sosie pieczarkowym - sposób przygotowania: Włączyć piekarnik na termoobieg i ustawić temp. 200 stopni C. Polędwiczkę umyć, osuszyć. Przyprawić
solą i
pieprzem, kłaść na rozgrzaną
oliwę na patelni. Krótko obsmażyć (ok. 3 minuty). Polędwiczkę wyjąć, a do wytworzonego sosu na patelni dodać pokrojone w talarki
pieczarki, posolić i dusić 10 minut.Polędwiczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obok niej ułożyć
pieczarki. Całość zalać
śmietanką. Przykryć pokrywką z naczynia i trzymać w piekarniku pół godziny w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć do 120 stopni i zostawić na 2 godziny.Po tym czasie naczynie wyjąć i pokroić
mięso na plastry grubości 1,5 cm. Podawać z
zieloną sałatą z
sosem winegret i kluskami śląskimi polanymi sosem
śmietanowo-
pieczarkowym.