Wykonanie
Uwielbiam przygotowywać dania, które choć pochłaniają niewiele czasu, zawsze cieszą się uznaniem. Zwykle gdy wpadam po pracy do domu chcę jak najszybciej zadowolić podniebienia domowników i właśnie to danie jest jednym z tych, które weszły do naszego menu "rzutem na taśmę". Może niezbyt wyszukane, ale moje...SKŁADNIKI20 dag
boczku20 dag
pieczarek20 dag
śmietany 30%sól,
pieprzBoczek kroimy w kostkę,
pieczarki w plasterki. Na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej z grubym dnem) podsmażamy
boczek, a gdy wytopi się tłuszcz dodajemy
pieczarki.
Całość smażymy jeszcze przez chwilę, do momentu aż
pieczarki wyraźnie zmiękną i lekko zbrązowieją. Następnie wlewamy
śmietanę i całość gotujemy redujując sos do połowy objętości (
śmietana z białej staje się kremowa).
Na koniec doprawiamy
pieprzem - to danie zdecydowanie lubi
pieprz, nadaje mu wyrazistości, a jeśli ktoś potrzebuje można jeszcze dosolić. Ja nie
solę, zwykle starcza mi smak wysmażony z
boczku:)
I to koniec gotowania potrawy:) w czasie gdy przygotowuję sos gotuję też
makaron, całość nie powinna zająć dłużej niż pół godziny...SMACZNEGO!