Wykonanie
Od jakiegoś czasu na polskie stoły powraca nieśmiało
KASZA. Zapomniała i lekceważona. Odwróciliśmy się od niej, wybierając
ryż,
makaron, czy też
ziemniaki. Na szczęście w
porę się opamiętaliśmy i zaczęliśmy doceniać jej walory. Zapewne wiecie, że wszystkie rodzaje
kasz są bardzo zdrowe, zawierają zdrowe węglowodany i dużo różnych składników mineralnych i witamin. Warto, więc włączyć ją do codziennego menu. Dziś proponuję Wam
kaszę na sposób włoski. Przygotowaną tak jak tradycyjne risotto. Spróbujcie, na pewno Wam posmakuje :)porcja dla dwóch osób
8 łyżek
kaszy bulgur z vermicellimała
cebulka200g
pieczarek1l
bulionu drobiowego50ml
białego winasól,
pieprzoliwa z oliwekNa niewielkiej ilości
oliwy podsmaż drobno posiekaną
cebulkę. Gdy trochę się zeszkli, dodaj
pieczarki pokrojone w półplasterki. Całość podsmażaj ok. 5 minut. Po czym dodaj
kaszę, całość zalej
winem i poczekaj aż odparuje. Następnie dolewaj po chochelce
bulionu, do czasu, aż
kasza stanie się miękka. Na koniec całość przypraw
solą i
pieprzem. Przed podaniem kaszotto posyp startym
parmezanem. Podawaj zaraz po przygotowaniu.Smacznego ;)