Wykonanie
Zawsze największy problem mam z obiadem. Żeby zrobić coś nowego a jednocześnie, żeby wszystkim smakowało - nie zawsze jest tak prosto. Zwłaszcza, że wymagania domowników są wysokie a lista składników niejadalnych dość długa. Dlatego kiedy znalazłam ten przepis stwierdzilam, że
cebula i
filet z kurczaka niczym do siebie nie zrazi. Danie jest bardzo proste, żeby nie powiedzieć prymitywne, dla zwolenników tradycyjnych smaków jak najbardziej odpowiednie.
Źródło:
Sól i
Pieprz + moje zmianySkładniki:1 podwójny filetkilka kropli
oliwysól, mielony
pieprz2
cebule30 ml
białego winaszczypta suszonego
tymiankuMięso umyć i osuszyć.
Oliwę wymieszać z odrobiną
wody i posmarować z obu stron. Doprawić
solą i
pieprzem, włożyć na rozgrzaną patelnię teflonową, na dużym ogniu zrumienić z obu stron.
Cebule obrać, pokroić w plastry i przekroić je na pół. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do małego naczynia żaroodpornego wlać
wino wymieszane z odrobiną
wody, rozłożyć
cebulę, doprawić
solą i
tymiankiem. Na
cebuli ułożyć
mięso. Przykryć folią aluminiową. Piec ok. 30 minut. Folię zdjąć i piec jeszcze ok. 10 minut. Podawać z
ziemniakami.Smacznego:)