Wykonanie
Cebula jest fantastycznym warzywem, będącym bazą lub dodatkiem do niezliczonej ilości potraw. Sprawdza się również, występując w roli głównej na talerzu. I właśnie takie jej zastosowanie dzisiaj Wam prezentuję. Zupę
cebulową po raz pierwszy zrobiłam w zeszłym roku, nie jedząc jej nigdy wcześniej. Czytając wiele przepisów i widząc niejedną wersję jej przyrządzenia - zabierając się do gotowania - miałam jedynie wyobrażenie o jej smaku, zapachu czy konsystencji. Niby tylko kilka składników, ale byłam pewna obaw, gdyż uważam, że danie tak nieskomplikowane musi być wykonane perfekcyjnie, z należytą uwagą i "miłością", żeby smakowało wybornie:) Czy mi się udało? Cóż....mi smakowała bardzo, ale nie miałam wtedy porównania. Zrobiłam ją
potem rodzicom i dopiero ich reakcja uświadomiła mi, że prawdopodobnie trafiłam. Teraz, po smakowaniu wielu zup
cebulowych, śmiało
mogę powiedzieć, że mi się wtedy udało:) W tym roku czekałam z tą zupą...w
sumie nie wiem na co. Na jesień? Jak koleżanka z pracy powiedziała, ze robi zupę
cebulową, od razu miałam
plan na najbliższe danie do zaprezentowania na blogu:)M. kiedyś wyczytał, że kobieta płacze średnio 5
razy w miesiącu. Jak mam gorszy czas i zdarza mi się uronić łzę, M. zawsze mi wtedy powtarza: "wypłacz się, do wyrobienia normy i tak Ci jeszcze brakuje(i tu następuje całus)";)) Uwierzcie mi...podczas krojenia kilograma
cebuli wyryczałam się chyba za kilka najbliższych miesięcy;) Ale co tam czerwone, mokre oczy, to nie ma znaczenia bo zupa wyszła wyśmienita! Szczerze polecam. Kilka składników, które każdy ma w domu, wystarczy trochę uwagi i macie pyszną zupę na jesienne dni.
Składniki: na 4 porcje1 kg zwykłej białej
cebulikieliszek półwytrawnego
białego wina2 łyżki
masła1 łyżka
oliwy1 łyżka świeżego bądź suszonego
tymianku1 łyżeczka
majeranku1 litr
bulionu wołowego1 -2 ząbki
czosnkusólpieprzPrzygotowanie:
Cebule posiekajcie w cienkie piórka i smażcie na
maśle z
oliwą na niezbyt dużym ogniu aż
cebula zmięknie i delikatnie zmieni kolor na ciemniejszy. Jak
cebula zmięknie dodajcie posiekany ząbek
czosnku,
tymianek i
wino.
Zwiększcie ogień aby
alkohol odparował po czym przełóżcie
cebulę do garnka. Dodajcie
bulion i
majeranek i gotujcie przez ok 30 minut. Doprawcie do smaku
solą i
pieprzem. Podajcie koniecznie z grzanką z dobrym francuskim
serem:)