Wykonanie
Pierwszy raz sama przygotowywałam
małże w domu. Na początku obawiałam się, że nie wyjdą tak jak powinny, że przygotowanie ich jest czasochłonne i trudne - jednak moje obawy nie spełniły się :) Udało mi się wyczarować pyszne danie, którym domownicy się zachwycali. Do tego pyszny
winno śmietanowy sos, który mnie osobiście smakował bardziej niż
małże:)Potrzebujemy:
- 1 kg
małży- 2 małe
cebule- 3 ząbki
czosnku wyciśnięte- ok. szklanki
białego wina- 300 ml
śmietanki 36%-
tymianek świeży (w ostateczności suszony)- szczypta
soli i
pieprzu-
oliwaPrzygotowanie:1. W garnku rozgrzewamy
oliwę, dajemy drobno pokrojoną
cebulkę i czekamy aż się lekko zeszkli. Do
cebuli dodajemy
czosnek,
tymianek,
sól i
pieprz.2. Wrzucamy
małże, potrząsamy garnkiem aby
małże zmieszały się z
przyprawami i przykrywamy pokrywką. Dusimy na dużym ogniu. Po kilku minutach sprawdzamy czy muszle są otwarte.3. Jeśli są otwarte - wlewamy
wino, mieszamy i ponownie przykrywamy pokrywką. Dusimy przez chwilę.4. Wlewamy
śmietankę, potrząsamy delikatnie, gotujemy przez chwilę (bez pokrywki)5. Nakładamy na talerze polewając powstałym sosem. Podajemy z grzankami lub
bagietką.Już niedługo przepis na
małże w
sosie pomidorowym :)