Wykonanie
Zastanawiałam się jak opisać Wam smak tego placka, ale jedyne, co przychodzi mi do głowy to po prostu "niebo!". Nie da się ukryć, przygotowanie jest dość praco-(i czaso)-chłonne, ale wierzcie mi, warto!Przepis znaleziony na blogu Anuli w 100 % mi odpowiadał, chociaż jak zwykle musiałam dodać coś od siebie;)
Potrzebujemy:Składniki na sos:0,5 kg
mięsa wieprzowego (np
karkówka)3 łyżki
mąki pszennej1 litr
bulionu (może być z
kostki rosołowej)2 średnie
cebule2 duże
czerwone papryki1
liść laurowy3 ziarenka
ziela angielskiego30 dag
pieczarek1 ząbek
czosnku1
pomidor (sparzony i obrany ze skórki)2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżeczki (czubate)
papryki słodkiejpieprz,
sólolej do smażeniaSkładniki na placki:1 kg
ziemniaków2
jajka3-4 łyżki
mąki1
cebulasól,
pieprz,
olej do smażeniaSkładniki na
sos tzatziki (opcjonalnie, świetnie pasuje do placków):1
ogórek (duży)1 duży
jogurt grecki (u mnie light)
sól,
pieprzkoperek2 ząbki
czosnkuPrzygotowanie:
Mięso myjemy, kroimy w kosteczkę, odkrawamy tłuste części. Mieszamy z
mąką, nadmiar
mąki odsypujemy.
Mięso smażymy aż się zarumieni.W garnku gotujemy
bulion, dokładamy podsmażone
mięso,
liść laurowy i 3 ziarenka
ziela angielskiegoCebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni po
mięsie. Gdy się zarumieni - przekładamy do
bulionu. Wciskamy
czosnek i całość gotujemy przez 30 minut.W tym czasie myjemy i kroimy
pieczarki (w plasterki),
pomidora (w dużą kostkę) i
paprykę (w paseczki)
Paprykę,
pomidora,
koncentrat pomidorowy i
przyprawę -
słodką paprykę wrzucamy do gulaszu.
Pieczarki podsmażamy na patelni, dodajemy do gulaszu.Całość gotujemy na małym ogniu przez godzinę (bez pokrywki, lub przykryte do połowy żeby wyparowała
woda, sos ma być gęsty)
Placki:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce z małymi oczkami.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do placków. Wbijamy
jajka, solimy,
pieprzymy i dodajemy
mąkę. Całość mieszamy dokładnie, masa musi być dość gęsta, ale nie za bardzo..:-)Smażymy duże placki na rozgrzanym
oleju.
Sos tzatziki:
Ogórka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkachWyciskamy jak najwięcej
wody i odlewamy. Wciskamy
czosnek, dodajemy
jogurt grecki i posiekany
koperek. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, dokładnie mieszamy.Usmażony placek kładziemy na talerz, na połowę wykładamy gulasz, przykrywamy drugą połową placka.
Sos tzatziki można nałożyć na wierzch placka lub obok:-) Smacznego!